Уникален факт за Св. Иван Рилски и цар Симеон, който не знаете

Връх Мальовица и ски курорта пазят невероятна тайна

Уникален факт за Св. Иван Рилски и цар Симеон, който не знаете | StandartNews.com

Остават само 7 дни до откриването на ски сезона на Мольовица. Има един факт за курорта, планината и върха, който може би не знаете. И той е свързан със Свети Иван Рилски и Симеон Велики.

Всички знаем името на Покровителя на българския народ Свети Иван Рилски, но малцина знаят, че според последните проучвания и мнението на авторитетни историци като доцент Веселина Вачкова и проф. Лизбет Любенова любимият светец на българите не е от обикновен произход, а най-вероятно е син на самия Симеон Велики, брат на цар Петър и необикновения богомилски водач  Боян Мага.

Историците подчертават факта, че цар Петър лично отива два пъти  на поклонение  при  Светеца от Рила, което едва ли би се случило, ако Иван Рилски не е от самия царски род. Още повече, че самият цар Петър, макар грешно определян като слаб владетел, е всъщност първият законен български цар, тъй като негового императорско достойнство е признато от Източна римска империя чрез брак с византийската принцеса. Така кръвта на римските цезари преминава в българска царска династия и България става империя и царство 500 години преди Русия.

Кое ли е накало брата  на първия български император да избере  отшелничество, историята не дава ясни отговори, но разбира се в Средновековието това да се обречеш на Бога е било върховно постижение и редица представивители на висши аристократични родове са избирали този път. Може би неговата съдба е била предначертана от Симеон Велики, за да получи божествена подкрепа за своята мечта да стане владетел на Константинопол.

Едва ли е случайно, че Свети Иван Рилски избира за своя обител именно пленителната планина Рила, която е свещена още за траките, и броди из нея, вършейки чудеса и носейки изцеление на десетки.

Никой не знае с точност дали очите на светеца са видяли великолепието на връх Мальовица, но днес в едноименния курорт има прекрасен малък параклис, носещ неговото име.

Зарадии много легенди и зашеметяващата красота на Мальовица, курортът продължава да е притегателен за всички, които искат да избягат от стреса на града и да се насладят на Рила и на зимните спортове.

Тази година откриването на ски сезона на курорта Мальовица е на 18 декември, събота  от 11 часа , само след седем дни, а организаторите обещават много забавления, игри, безплатни писти и богато шоу програма с водещ самият Боби Ваклинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай