Удари под кръста в битката за БНТ

300 се подписаха за Вяра Анкова, анонимка твърди, че било насила

Удари под кръста в битката за БНТ | StandartNews.com

София. Войната за шефския стол в БНТ избухна броени часове след като изтече срокът, до който мераклиите за директорския пост на "Сан Стефано" 29 трябваше да подават документи. В четвъртък вечер стана ясно, че деветима ще се борят за директорския стол на държавната медия.
Малко след това се появи подписка на журналисти от БНТ в подкрепа на Вяра Анкова за шеф на телевизията. Тя веднага бе последвана от анонимка, според която новинарите са се разписвали насила, защото щели да имат проблеми с ръководството. Двата документа буквално взривиха държавната телевизия.
----
Над 300 души са сложили подписите си в подкрепа на втори мандат за Вяра Анкова. Сред тях са Бойко Василев, Методи Манченко, Никола Ибришимов, Надя Обретенова, Добрина Чешмеджиева, Милена Цветанска.
Въпросният документ е бил приложен от Вяра Анкова заедно с концепцията й за развитие на телевизията пред СЕМ. Подписали се под подписката монтажисти, режисьори, оператори от "Сан Стефано" 29

не можаха да си спомнят

кой я е инициирал. Тя обаче се е завъртяла из коридорите на телевизията и емблематични журналисти са се разписали под нея с трите си имена. Други пък са се отказали да участват.
"Аз съм един от инициаторите на подписката. Това е гражданската ни позиция", заяви за "Стандарт" водещият на "Панорама" Бойко Василев. И попита: "Колко тежи един анонимен глас срещу 300 души с имената си". Бойко Василев обясни, че се е разписал, защото според него първият мандат на Вяра Анкова е успешен - тя е стабилизирала телевизията, създала условия за честна и безпристрастна журналистика. Василев допълни, че за втори път участва в подписка в подкрепа на кандидат за шеф на телевизията. Първия път се е разписал преди 3 г., отново за Вяра Анкова. "Анонимки ми е трудно да коментирам, а и не искам. Имам своята професионална позиция и съм се разписала за нея. Уважавам различно от моето мнение, но нека хората излязат с имената си", коментира и Милена Цветанска.
Анонимката, която се появи в интернет, обаче твърди, че телевизионерите са се подписали под документа, за да нямат проблеми с ръководството. "Морално ли е действащ генерален директор да използва служебното си положение, организирайки подобна подписка в своя подкрепа, която след това се представя в СЕМ?", пишат анонимните представители на БНТ. "Управителният съвет на БНТ превишава правомощията си, бюджетната комисия работи по неясни правила. След съкращения в телевизията

са назначавани "свои" хора

без конкурс", пишат още недоволните служители. В тиражираното писмо дори се твърди, че подписката в подкрепа на Анкова е нелегитимна. Именно това и възмути телевизионерите.
Из коридорите на "Сан Стефано" веднага се понесоха легенди кой буни духовете месец преди конкурса за нов стопанин на телевизията. Логично за сценарист на анонимката се набелязва някой от конкурентите на Анкова. Част от телевизионерите твърдят, че зад нея седял бившият шеф на БНР Валерий Тодоров. "Това е смешно. В отпуск съм от 2 седмици. Не чета и не пиша по форумите. Аз съм извън телевизията. Ако имам да кажа нещо, ще го кажа публично. Всеки има право да харесва или не даден кандидат. Подал съм си документите с концепцията и всички документи. Смятам, че не препоръките, а концепцията е важна", коментира Тодоров.
На 12 юли медийните надзорници ще кажат кой от 9-мата кандидати отговарят на изискванията и са допуснати до конкурса. СЕМ ще препитва мераклиите от 22 до 24 юли, а на следващия ден изборът ще се проведе с явно гласуване. Съставът на медийните надзорници обаче ще бъде обновен преди конкурса, тъй като мандатът на София Владимирова от парламентарната квота изтича.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай