Ученици станаха Ботев и Вазов

Ученици станаха Ботев и Вазов | StandartNews.com

В школски "Като две капки вода"

Шестокласници се преобразиха като Паисий, Рада Госпожина и Баба Тонка

Велики възрожденци - жени и мъже, оживяха в навечерието на един от най-българските празници - 1 ноември, Денят на народните будители, на сцената в добричкото СОУ "Петко Рачов Славейков".

Учениците от шести "а" клас представиха музикално сценично шоу "Като две капки вода". Но образите, в които учениците се превъплатиха, бяха на Кирил и Методий, отец Паисий, Баба Тонка, Рада Госпожина, Йорданка Филаретова, Петър Берон, Дядо Славейков, Иван Вазов и други. Идеята за забавното шоу хрумнала на Маргарита Христова - родител на едно от момичетата в класа. Двете у дома я обсъдили, а Лидия я споделила с класната Невяна Манова и съучениците си. Дружно класът решил да си направи шоуто и започнала трескава двуседмична подготовка. В 18 часа в петъчната вечер залата на училището изпълниха родители, учители от школото, баби и дядовци. Райна Княгиня бе първата възрожденка на сцената, като освен песента за Райна Попгеоргиева, Лидия разказа и за живота на великата българка. Досущ като в шоуто жури в състав Светлана Василева - старши експерт по история в регионалния инспекторат по образование, Силвия Стойчева - преподавател по история в училището, и Костадин Костадинов - директор на РИМ - Добрич, даваха становища за изпълненията на участниците. Сред образите на великите възрожденци, оживели на сцената, бяха братята просветители Кирил и Методий, отец Паисий от Хилендарския манастир, д-р Петър Берон, написал "Рибен буквар", Анастасия Димитрова - основала първото българско девическо светско училище, баба Неделя, Добри Чинтулов, Петко Славейков. Публиката бурно аплодира диалога между Гергана и Анка от "Криворазбраната цивилизация" на Добри Войников. Сред любопитните образи за всички бе и този на Царевна Миладинова - дъщеря на Димитър Миладинов, един от двамата братя Миладинови. В коментара си директорът на РИМ Костадин Костадинов разказа, че баща й измислил това име, за да не се казва Султана. Левски очарова всички, както и легендарната Баба Тонка, която турците наричали "корназ ханъм". Христо Ботев, Йорданка Филаретова, майките на Ботев, Гоце Делчев и Иван Вазов, както и самият Вазов бяха част от образите на сцената. Бурните аплодисменти на залата предизвика и етюдът от "Радини вълнения" на малката Събка и нейната учителка Рада Госпожина. Емоцията, създадена от шестокласниците с невероятно съчетание на биографии, песни, текстове, представящи различните образи, завладя залата и всички станаха на крака при финалното изпълнение на тийнейджърите на песента "Хубава си, моя горо".

Родители: Идеята е чудесна

"Идеята е чудесна", казаха пред "Стандарт" Надя Янакиева и Милица Червеняшка, майки на две от децата от класа. Двете дами бяха категорични, че именно такъв тип форми карат децата да учат, защото им се дава възможност сами да търсят информация и това ги интригува. В тон с духа на представлението на хлапетата двете майки облякоха народни носии и в края на спектакъла почерпиха младите актьори от шоуто с дъхава вкусна добруджанска погача.

Майка и дъщеря шият знамето на Райна Княгиня

"Специално ушихме знаме, което да е автентично, за да бъде пълно представянето на образа на Райна Княгиня", разказа Маргарита Христова, майка на Лидия, представила образа на великата ни революционерка. Христова, която е учител по литература в професионалната гимназия по туризъм в Добрич, заимствала идеята от своя колежка от Тетевен. "Неотдавна се проведе конференция в Добрич, в която участваха преподаватели от цялата страна. Колега от Тетевен - Дочка Михайлова, представи този модел, като го е правила с класа си в урок по литература и децата са се превъплъщавали в литературни герои. Хрумна ми, че би могло да се направи нещо такова с образи на будители и го споделих с дъщеря ми. Така тръгна идеята и я реализираха за около две седмици", разказа щастливата майка. Според нея, като родител и като учител, това е начинът за работа с децата. Самите шестокласници разказаха след края на спектакъла, че се чувстват щастливи и са научили много неща, различни от това, което е в уроците им по история и литература. На въпрос как приемат друг един празник - Хелоуин, част от хлапетата хорово отвърнаха, че и това е един своеобразен Хелоуин, но те не са страшилища, а известни личности и дори им е било по-интересно, защото са научили интересни неща, а почерпка пак е имало накрая.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай