Учените: Земята поглъща своите океани

Специалистите са измерили обема на водата, проникваща от повърхността към вътрешността на планетата

Учените: Земята поглъща своите океани | StandartNews.com

Движението на тектоническите плочи на Земята води до проникването на водата под повърхността на планетата. Учените са открили, че обемът на тази вода е три пъти по-голям, отколкото се е смятало преди. Специалистите са провели проучвания в района на Марианските острови, като са изследвали взаимното движение на Тихоокеанската и Филиппинската тектоническа плоча.

Процесът на проникването на водата се нарича субдукция и е единственият възможен начин повърхностната вода да бъде всмукана в кората и мантията на планетата. "Ние знаехме за протичането на този процес, но не знаехме какво количество вода остава под земната повърхност", казва ръководителят на група изследователи Чен Цай от Вашингтонския университет в Сент Луис.

Учените използвали данните, събрани от мрежата сеизмични датчици, разположени около централния разлом в района на Марианските острови в западната част на Тихия океан. Най-дълбоката част на падината се намира на около 11 километра под морското равнище. Датчиците регистрират земетресенията и вторичните трусове, звънтящи  в земната кора като камбана. Цай и колегите му проследили колко бързо затихват тези сигнали: забавянето на скоростта, по неговите думи, означава запълването с вода на кухините в минералните пластове на земната кора, които поемат водата в своите кристали.

Чен Цай отбелязва, че обемът на погълнатата вода не съвпада с този на водата, която се връща обратно на земната повърхност – в това се състои и проблемът, тъй като засега не е ясно къде се намира „излишната“ вода. Откритието има важни последствия за изучаването на дълбооководния цикъл на Земята, твърди специалистът по морска геология и геофизика Донна Шилингтън от Обсерваторията на Земята в Колумбийския университет. По думите на Шилингтън «водата под повърхността на земята може да способства за развитието на магма, което прави земетресенията по-вероятни».

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай