Учени решиха проблема с безсънието

Какво е съвместно спане

Учени решиха проблема с безсънието | StandartNews.com

Храните се правилно, спазвате дневния си режим, уморени сте, но все пак страдате от безсъние? С следващите редове ще разберете отговорът на тези проблеми.

Ако човек страда от безсъние, тогава целият ден ще бъде загуба: няма настроение, работата буквално излиза от контрол, появяват се главоболие и апатия. За да се отървете от този проблем, лекарите препоръчват установяване на дневен режим. Опитайте се да заспите и да се събудите по едно и също време, не яжте мазни или тежки храни вечер, а също така се уверете, че спалнята е тъмна и прохладна.

Според проучване на учени от Мичиганския университет има една причина за безсънието, за която малко хора знаят: съвместният сън. Да, именно присъствието на човек наблизо може да попречи на мозъка да се изключи.

Въпреки това, именно спането заедно, особено прегръдките, може да затрудни преодоляването на безсънието. Партньорът се движи насън, това причинява безпокойство, въпреки радостта от докосването, може да стане горещо или студено и има липса на лично пространство. Всичко това провокира проблеми със съня.

Друго интересно откритие: мишките са били готови да пожертват съня си сами, дори ако постоянно са се събуждали през нощта заради мърдането на техните роднини. Това показва колко важни са физическият контакт и усещането за топлина, заедно с основните инстинкти като съня.

Учените също забелязали, че живите същества, които спят наблизо, синхронизират фазите си на сън. Те заспиват и се събуждат по едно и също време и дори могат да започнат да се движат синхронно, за да се адаптират към текущата ситуация. И всичко това в името на физическия контакт, който дава усещане за сигурност и спокойствие.



 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай