Учени разгадаха уникална тайна за София!

Свързана е с голяма историческа ценност

Учени разгадаха уникална тайна за София! | StandartNews.com

Изключително интересна находка, свързана с уникална за София ценност.

Български учени от Института по металознание към БАН са успели да разшифроват уникалната формула, по която са произведени жълтите павета в София. Към момента се подготвя производството на пилотна серия, която ще може да възпроизведе уникалната пътна настилка в столицата.

Знаковата настилка е обявена в наши дни за културно-историческа ценност. Твърди се, че е внесена от Австро-Унгария през 1907 г., припомня БНР. Тези павета отдавна не се произвеждат, което ги прави единствени по рода си.

Проф. Любен Лаков от Института по металознание към БАН заедно със свои колеги от години търси начин да произведе 100-процентов аналог на 100-годишните софийски павета.

Преди време наши учени открили формулата на уникалната им кристална структура. Сега обаче екипът на професора я е усъвършенствал, и вече подготвя пилотна серия чисто нови жълти павета за София.

„Културно-историческото наследство отпреди повече от 100 години е еталон. В момента новото е същото по състав, със същите физико-механични и други показатели, тъй като съдържа същите минерални фази, като оригиналът. Размерът, обемът и цветът е еднакъв.

Да не говорим, че оригиналният цвят на софийските павета е охра, а не е жълт, както сме свикнали да го определяме. За нас, учените, цветовете, нюансите са толкова много, че се изразяват в цифри. Така че паветата, които ние създадохме, са идентични по цвят на еталоните“ – категоричен е проф. Лако

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай