Тютюнопроизводители блокират гранични пунктове

Тютюнопроизводители блокират гранични пунктове | StandartNews.com

И тютюнопроизводителите протестират. След производителите на плодове и зеленчуци, хората, които добиват тютюн, излизат на улицата в знак на протест срещу липсата на субсидия за сектора. Днес те смятат да блокират гранични пунктове в страната и настояват политиците да чуят техните искания и да ги третират наравно с европейските им колеги.

Най-масовата блокада на тютюнопроизводителите ще бъде на Дунав мост при Русе, съобщава БНТ. Там се очаква да пристигне министъра на земеделието, за да успокои хората и да разговаря с тях за проблемите им в сектора. Други протести ще има на пунктовете в Илинден и Свиленград.

Протестът не е политически, а икономически, обясняват хората, които ще протестират. Производителите на тютюн у нас получават субсидии от държавния бюджет, а в много други държави субсидиите са им гарантирани за 7 години напред, обясняват хората. Средствата са гарантирани от европейския бюджет, а в България тютюнопроизводителите не могат да разчитат на такива средства и изнемогват, а продукцията им се изкупува на доста ниски цени.

Производители на зеленчуци смятат да подкрепят колегите им от тютюневия бранш в протестите днес.

На три гранични пункта в страната протестират тютюнопроизводители и зеленчукопроизводители в този час . Най-мащабен е протестът на Дунав мост при Русе. Исканията са за гарантиране на субсидиите, които да осигурят оцеляването на бранша. В Русе е и земеделският министър Димитър Греков, за да преговаря с протестиращите.

Макар и на икономическа основа, не се изключват и по-крайни демонстрации като граждански действия и гладни стачки, ако искането им не бъде разгледано. 

"В създалата се ситуация България трябва да иска разрешение от ЕС да изплаща държавни субсидии и затова ще настояваме пред министър Греков и кабинета "Орешарски", че за седем години напред България се ангажира с национални доплащания за тютюн", каза Цветан Филев - председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай