Тясно ли му е БНТ? Георги Любенов с ново поприще

Кое е то?

Тясно ли му е БНТ? Георги Любенов с ново поприще | StandartNews.com

„Разбира се, моята роля в любимия ми балетен спектакъл „Дон Жуан“ е в миманса. Ще съм на сцената като помощник-кръчмар. Нали не си представяте, че ще танцувам?! Спокойно, това няма да се случи!“, разказва водещият Георги Любенов пред "България Днес".

Той бе поканен да се включи в постановката от художествения ръководител на Софийската опера и балет, примабалерината Марта Петкова. Спектаклите могат да се видят на 3, 4 и 12 август в рамките на фестивала „Муза на водата“ в Панчарево.

Любенов отдавна се познава с екипа на балета и примата Петкова. Любовта им е взаимна и назад във времето помежду им започва разговор - „къде на шега, къде на майтап“, журналистът да се включи в някоя тяхна постановка.

„Марта Петкова ме покани да участвам заедно с професионалната трупа в „Дон Кихот“. Така че, ако трябва да хвалите някого, хвалете нея, не мен! Както и всички брилянтни балетисти, в т.ч. и Кристина Чочанова и португалеца Фредерик Пинто в главните роли“, скромничи Жоро.

Водещият довери, че дори е ходил на няколко репетиции за тази си мимансна роля и добави: „Любовта ми към балета наистина е нещо много различно от телевизията заради образованието ми в НАТФИЗ „Сценични изкуства“ и няма нищо общо с моето тв амплоа. Това е съвсем нормално проявление на интереса ми към сценичните изкуства“, казва Георги, за когото това е втора роля в балетно произведение. Преди няколко години дебютира като един от стражите на „Спящата красавица“. „Тогава бях на една сцена заедно с красавицата, примабалерината на България Марта Петкова“, спомня си Любенов.

Според журналиста това е идеалният начин живеещите в столицата да „избягат“ за малко от натовареното си ежедневие, а и от футболния мач-реванш между „Левски“ и македонския „Шкупи“, който ще се проведе на 3 август. „Който има нужда и желание в тези жеги да се повесели и отдаде на прекрасните музика и хореография на софийския балет, да отскочи до Панчарево. Самият сюжет на балета е много приятен за гледане и слушане за масовия зрител. Атмосферата е много по-разчупена и непринудена заради факта, че са навън сред природата. Зрителите не са така стегнати, тъй като не са в сградата на операта, която малко или много предполага определени външен вид и поведение“, допълва Любенов. Той е доволен, че всичко това вече от години се прави у нас по световен модел, в който лятото сцените се изнасят извън сградите в паркове, градини и всякакви отворени пространства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай