ТВ водеща се показа в ефир с намордник

Нина-никол Хамилтън посвети "Темида - цената на истината" на защитата на кучетата

ТВ водеща се показа в ефир с намордник | StandartNews.com

С намордник и отправено към властимащите предизвикателство стартира тази неделя водещата на излъчваното по Евроком предаване „Темида – цената на истината“ Нина-Никол Хамилтън. Причината бяха приетите от парламента на първо четене промени в законодателството, налагащи големи глоби за кучета пускани без повод и над определени килограми на животното – без намордник.

Все любители на четириногите присъстваха в студиото и бяха гости на предаването – Весела Маринчева - певица, ветеринарният специалист д-р Евгени Евтимов и адвокат Весела Величкова, като всеки от тях изрази мнението си, съответно от хуманна, медицинска и юридическа гледна точка.

Има породи кучета, на които поради физиологични особености не бива да се слага намордник – най-вече тези, които са с къса муцуна. Вдишването на въздух при тях става трудно, обясни д-р Евтимов. Според него обаче намордникът не може да убие кучето и всичко подобни твърдения, особено сред незапознатите хора, наводняващи социалните мрежи, са чисто спекулативни.

За редица неясноти в новото законодателство говори адвокат Весела Величкова. Тя каза, че опасността, дори и при съществуване на нови по-високи санкции, е да не се спазват регламентите. Това е предпоставка за корупция и няма да води до ефективно предотвратяване на инцидентите с агресивни кучета. Фиксирането на критерии за тегло, агресивност и пр. при домашните любимци е направо казано невъзможно, тъй като това са описания на кучето, които се променят.

Опасения за безсмисленост на новите санкции и положения изказа и певицата весела Маринчева, която се оплака от бездомните кучета, които в някои населени места създават големи проблеми. Но Маринчева е обнадеждена, че няма да се наложи повечето кучета да носят намордник, тъй като законодателите ще осъзнаят колко недомислено е въвеждането на новите разпоредби…

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай