Туршията - класиката на мезето

Пригответе гръцка туршия с патладжан

Туршията - класиката на мезето | StandartNews.com
  • Сега е моментът за туршиите и за слагането на вкусна зимнина. Прекрасно мезе за ракия, тежко червено вино, върви и на месо и на постно ядене.


Мезе за приятели

Необходими продукти:
2, 5 кг дребни чушлета
2, 5 кг зелени домати
1 кг моркови
1 зелка
1 вр. магданоз
2 вр. керевиз
4 скилидки чесън
20 аспирина

За саламурата:
700 мл оцет, 500 мл олио, 500 г захар, 200 г сол

Начин на приготвяне: В дълбок съд нарязваме зелето на ситно и морковите на колелца. Сваряваме сместа и топла я изсипваме върху зелето и покрива ме с капак. Започваме да пукаме чушките и доматите. Пукаме и пускаме в съда със саламурата. Всичко престоява 24 часа, После се пълни в буркани и се слага чесън. Запечатва се и се прибира.


Гръцка туршия с патладжан

Необходими продукти:
чушки - 2 кг червени
чушки - 2 кг зелени
патладжани - 2 кг
За саламурата:
чесън - 2 глави, магданоз - 2 връзки, олио - 1 ч.ч., захар - 200 г, оцет - 100 мл, зехтин - за доливане
Начин на приготвяне: Изпечете чушките и патладжаните, задушете ги за кратко в найлонов плик и ги обелете. Нарежете ги на парчета и ги сложете в дълбок съд.
Пресовайте чесъна, магданоза нарежете на ситно. Смесете ги и добавете останалите продукти. Разбъркайте добре и залейте печените зеленчуци.
Напълнете бурканите, притиснете сместа за да изкарате въздушните мехурчета и налейте малко олио. Затворете плътно и варете около 15 минути.

Турска с червено цвекло

Необходими продукти:
червено цвекло - 6 кг, арпаджик - 130 г
За маринатата:
олио - 150 мл
захар - 150 г
сол - 150 г
оцет - 1.25 л
дафинов лист - 4 бр.
черен пипер - на зърна
бахар
Начин на приготвяне: Добре почистените глави червено цвекло се сваряват до готовност. Продуктите за марината се смесват и се загряват на бавен огън до пълното разтваряне на солта и захарта.
Арпаджикът се почиства от люспите. В предварително приготвените буркани се подреждат ред червено цвекло, ред арпаджик. Между отделните редове зеленчуци се поставят натрошени дафинови листа, зърна черен пипер и бахар.
Бурканите се допълват с приготвената марината. Затварят се и се оставят на сухо и хладно място.


Кисела бамя

Необходими продукти:
бамя
1 с.л. сол
2 с.л. захар
4 с.л. оцет
5-6 зърна чер пипер
1/4 глава лук
2 аспирина
цвят сух копър
Начин на приготвяне: На дъното на буркан от 1 л се слагат нарязаният на полумесеци лук и черният пипер. Бамята се измива, отрязват се опашките (не целите за да не се точи) и се подрежда в буркана. Слагат се солта, захарта, оцетът, счуканият аспирин и копърът. Залива се с вода, запечатва се и се обръща в продължение на 3-4 дни.

Пълнени камби

Необходими продукти:
камби - 6 кг зеле - 2 кг накълцано моркови - 1, 5 кг настъргани целина - 2 глави (с листата), накълцани сол - 200 г захар - 250 г оцет - 1 лолио - 200 мл черен пипер - 5 г зърна бахар - 6 зърна
Начин на приготвяне: Сложете оцета, олиото, солта, захарта, черният пипер и бахарът да кипнат. Към тях прибавете почистените от дръжките и семето камби и ги оставете да се попарят. Извадете ги и сложете в маринатата морковите, зелето и целината. Оставете да престоят така едно денонощие. След това напълнете камбите с отцедените зеленчуци и подреждайте камбите в големи буркани. Долейте ги с маринатата, затворете ги и ги съхранявайте на хладно.

Пукани чушлета рибки

Необходими продукти:
чушки - 3 кг люти, рибки
оцет - 700 мл вода 1.5 л сол - 150 г захар - 70 г олио - 150 мл копър - 5 връзки чесън - 3 - 4 глави
Начин на приготвяне: Хубаво измийте чушлетата, изрежете дръжките им и ги изпечете. Докато пукате рибките смесете продуктите за маринатата и ги кипнете. Оставете сместа да поври 4-5 минути на тих огън, след което свалете от котлона.
Пуканите чушлета се накисват в топлата марината и се оставя да престоят поне 10 минути. Маринованите чушки се подреждан в буркани, между отделните редове се слагат ситно нарязани копър и магданоз
Заливат се с остатъка от маринатата, затварят се и се съхраняват на хладно. По желание може да ги стерилизирате за 5 минути.

Мариновани чорбаджийски чушки

Необходими продукти:
3 кг чорбаджийски чушки
1.250 мл оцет
250 г захар
200 г сол
2 с.л. мед
250 мл олио
10 г черен пипер
10-12 зърна бахар
2-3 дафинови листа
маслини
Начин на приготвяне: Чушките се измиват и се изрязват дръжките до основата. Останалите продукти (без маслините) се слагат да заврат. Чушките се пускат на порции в маринатата, колкото да си променят цвета. След като изстинат се нареждат в буркан от 3 л, като помежду им се слагат маслини. Заливат се с изстиналата марината и се съхраняват на хладно.

Мариновани червени чушки

Необходими продукти: чушки - 5 кг месести червени оцет - 4 ч.ч. слаб /6%/ захар - 1 к.ч.черен пипер - 8 зърна олио - 400 мл дафинов лист - няколко броя сол - 200 г
Начин на приготвяне: От продуктите се приготвя марината, която се кипва в дълбока тенджера. Пиперките се измиват и надупчват. Пускат се по няколко във врящата марината за 1 минута. Изваждат се и се редят в буркани, заливат се с горещата марината и веднага се затварят с капачки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай