Туберкулоза пламна по кравите в разградско

Туберкулоза  пламна по кравите в разградско | StandartNews.com

Държавна лаборатория крила истината за заразата близо година

 

Разград. 92 крави от частна ферма в исперихското село Лудогорци са заразени от туберкулоза, алармираха ветеринари.

 

Болестта била открита още през пролетта на 2012 година върху 23 животни. Частнопроктикуващият лекар д-р Николай Досев пръв сложил диагнозата. Били изпратени проби в националната лаборатория на Агенцията за безопасност на храните в София. Столичните ветеринари обаче отрекли заболяването. Въпреки че отхвърлили диагнозата на разградския си колега, контролните органи разпоредили на собственика на заразеното стадо Едхем Хюсеин да продава суровината си единствено на мандри, които термично преработват млякото и правят кисело мляко.

 

Убеден, че животните от фермата в Лудогорци са болни, доктор Досев поръчал частно изследване в лабораторията на тракийския университет. От там получил потвърждение на диагнозата си, като станало ясно, че болестта вече е обхванала 90 крави. Държавните ветеринари обаче отново отрекли очевидния факт.

 

Истината лъснала през февруари, когато дузина животни от стадото на Хюсеин били продадени на голяма месопреработвателна компания. Нейната ветеринарна служба потвърдила диагнозата на разградския доктор и алармирала шефа на агенцията но храните проф. Пламен Моллов. По негово нареждане започнали нови изследвания в засегнатия участък.

 

Междувременно частните ветеринари в Разград алармират, че огнището на зараза е пренесено и в други села в района. Според тях колегите им от държавните структури прикривали истината, за да се пести от разходи за профилактика срещу туберкулозата, които следва да се плащат от бюджета.

 

Изследванията върху животните, дали положителни проби при първите анализи продължават. Предстои да се разплита и сагата за замитането по д килима на опасната истина. Новината хвърли в паника много хора в Лудогорието, които купуват мляко и месо от частни стопани в региона. Те не знаят дали на трапезата им не са попаднали заразени продукти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай