Цветя за жертвите на атентата

Цветя за жертвите на атентата | StandartNews.com

Бургас. С цветя и възпоменателно слово в Бургас бяха почетени жертвите на кървавия атентат на летището в Сарафово. Пред паметника на загиналите глави сведоха почетният консул на Израел Орлин Мандов, кметът на Бургас Димитър Николов и представители на еврейската общност в морския град.

"18 юли 2012 г. бе горещ ден, но когато пристигнах на бургаското летище, изпитах студ", каза Орлин Мандов. Той допълни, че не е прекъсвал връзка със семействата на загиналите в атентата.

"Тези хора никога няма да забравят онова, което се случи. Много от семействата са запазили стаите на децата си такива, каквито са били преди смъртта им", каза още почетният консул на Израел.

Кметът на Бургас Димитър Николов заяви, че от деня на атентата ситуацията на летището е много променена и че то е едно сигурно място за пристигащите и заминаващи туристи.

В отворено писмо градоначалникът изказа съболезнования и съчувствие към близките на загиналите в кървавия атентат на летище Бургас на 18 юли 2012 година.

"През тези две години се казаха много неща - за жертвите, за техните близки, за разследването и за самоличността на атентаторите. Но каквото и да е казано или направено до момента, не може да се сравни с непосилната мъка на роднините и за съжаление не може да върне децата и близките им. Въпреки, че не бе подготвен за нещо подобно, въпреки шока и ужаса от случилото се, Бургас реагира мигновено без да се поддаде на паниката. Всички институции действаха експедитивно и в отлична координация помежду си. Бургаските лекари и пожарникари започнаха да помагат на ранените. Хотелите отвориха вратите, за да приемат оцелелите. Летището бе преустроено, за да посрещне роднините на пострадалите", каза кметът.

Николов подчерта, че е горд с бургазлии за адекватните им и своевременни действия, за помощта, която са оказали на пострадалите.

"На всички тях мога да кажа само едно голямо благодаря! За проявената храброст, за човешкото отношение, за съпричастността - благодаря! 2 години по-късно, ние продължаваме да скърбим за голямата загуба. Продължаваме да поднасяме най-искрените си съболезнования към близките на загиналите. Продължаваме да настояваме максимално скоро истината да излезе наяве. Продължаваме да живеем със спомена за терористичния атентат. И ще продължаваме, защото никога няма да забравим датата - 18 юли 2012 г.", добави Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай