Цветанов уволни Калинката в МВР

Цветанов уволни Калинката в МВР | StandartNews.com

София. МВР най-накрая се раздели със своята Калинка. Днес министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е подписал заповедта за уволнението на говорителката на полицията във Варна Калинка Пенчева.

Причината за отстраняването от длъжност на Пенчева е обидното й отношение към варненеца Боян Максимов, който засне полицаи да спят в колата си посред бял ден. Тя нарече фотографа "селски глупак" пред медиите. В официалните мотивите за отстраняването на Пенчева пък са доводите, че е нарушила правилото държавният служител да пази доброто име на институцията, която представлява. Също така, че е пренебрегнала отговорността си да насърчава хората да спазват закона като дава личен пример с поведението си.

Процедурата по отстраняването от длъжност на Пенчева отне почти седмица. Тя започна в сряда, когато премиерът Бойко Борисов нареди скандалната говорителка да бъде уволнена.

Отстраняването на говорителката обаче беше отложено от вътрешния министър Цветан Цветанов заради нуждата да се спази процедурата и да се извърши проверка по случая. В неделя от МВР съобщиха, че са намерили Пенчева за виновна, но че искат да съгласуват документите със социалния министър Тотю Младенов. Той трябва да каже дали уволнението е правно издържано. Причината е, че Пенчева има малко дете и попада под специални защити на Кодекса на труда.

Днес явно от социалното ведомство са дали зелена светлина и уволнението на Пенчева вече е факт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай