Цветанов: Ще стигнем до най-високите нива на кокаиновия трафик

Цветанов: Ще стигнем до най-високите нива на кокаиновия трафик | StandartNews.com



Свиленград. Групата за трафик на кокаин, в която четирима българи с две яхти се пробваха да пренесат 500 кг. дрога, укрити в дъното на едното плавателно средство, но бяха задържани на испанска територия, е наблюдавана от близо месец от българските власти и колегите им от Иберийския полуостров. Двете яхти бяха задържани в Испания, но са се придвижвали под британски флаг. Това обяви в Свиленград вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов.

По думите му вече се знае, че двама от сънародниците ни, които не живеят на територията на Бълагрия, а в Англия, преди също са били замесени в трафик на опиати. Те са били съпричастни към група за внасянето на 3.5 тона хашиш на територията на Испания.  Вещи и имуществата, които са били иззети в последствие от цялата криминална група  са били на стойност около 5,3 млн.евро. В момента на задържането на плавателните средства, двамата им физически собственици не са били на тях. Въпреки, че документално двамата са собственици на яхтите, според Цветанов надали те са реалните лица, които са платили яхтите.

По думите те са само подставени фигури, зад които сотят хора от по-високите нива. Цветанов обяви, че в момента се работи за изясняване на обстоятелстванта за произхода на средствата на лицата, които стоят зад покупката на яхтите. „Ще стигнем до край. Физическите лица са собствениците на яхтите. Те обаче не са достатъчно заможни, за да могат да си позволят такъв стандарт с купуването на такива яхти. Така че има определени лица, които стоят зад тях за закупуването на яхтите.“, обясни Цветанов. Той обяви още ,че не е изключено както последният случай за пренос на дрога стопиран в Испания, така и предишният, при който беше задържан кораб с български екипаж да имат в даден момент пресечна точка с каналите на Брендо. Министърът обаче каза, че е твърде рано това да се коментира конкретно. Той обаче подчерта, че българите като цяло през последните 20 години са на високи нива в трафика на дрога. Това  се случило предимно в годините на управлението на СДС.




Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай