Цветанов: Брендо се е срещал с арестуван за кокаина

Камикадзе е версията за атентата в Бургас

Цветанов: Брендо се е срещал с арестуван за кокаина | StandartNews.com

София. Един от тримата, задържани у нас вчера във връзка със заловените 3 тона кокаин, е имал среща с наркобоса Брендо. Това стана ясно от интервю на вътрешния министър Цветан Цветанов пред бТВ. Не бих казал че Евелин Банев - Брендо има някаква връзка, но в определен момент се е срещал с някои хора, които са задържани в момента, уточни Цветанов.

Христо Х., който беше задържан в операцията, е бил освободен от ареста. Дойчин Дойчев е с 24 часова мярка, днес ще се вземе решение дали да бъде удължена на 72 часа. Руслан е със 72 часова мярка. Именно той е набирал екипажа.

Трябва да се прецени дали тази операция няма да предизвика напрежение сред престъпния контингент в България и Испания, коментира министърът.

За собственика на кораба "Св. Николай" Дойчин Дойчев, Цветанов направи разкритието, че още през 2008 г., когато потъва корабът "Ванеса", чийто собственик е Дойчев, е имало подозрение, че умишлено е потопен, за да се прикрие голямо количество дрога.

"Когато имахме достатъчно информация за тримата души, които бяха задържани в България подадохме информация към ДЕА и Европол. В тази операция българските граждани са имали отношение към прекарването на кокаина. Испанските престъпници са се занимавали с поемането на пратката и дистрибуцията към страните от ЕС. Има представители от Колумбия, които участват в товаренето и получаването на пратката. Тримата задържани в България са набирали екипажа на „Св.Николай", разказа Цметанов. "Няма случай, в който набираш екипаж и не знаеш за какво става въпрос, така Цветанов коментира думите на корабособственика Дойчин Дойчев, че не е имал никаква представа за кокаина. Случаят с "Ванеса" отново имаше подозрение, че става въпрос за прикриване на кокаин, а в случая с кораба "Елена" подозрението беше за трафик на контрабандни цигари, добави МВР шефът.

Камикадзе е версията за атентата в Бургас към настоящия момент, обяви отново Цветанов. Публикациите в медиите не се потвърдиха от израелските граждани, категорично мога да кажа, че багажът не е бил в багажното отделение. Разследването продължава, каза той.
 
Още сме в начален етап. Лицата са влезли на територията на страна са се подвизавали с фалшиви документи. Предположенията все още стоят. Разкриването на подобен терористичен акт може да продължи с години. Постъпва огромно количество информация. Това са хиляди хора, от които трябва да отсееш двама или трима. Към настоящия момент говорим за самовзривяване, но остава хипотетичната възможност и да е взривен терористът, поясни  министърът.

Цветанов  подчерта, че за новия фоторобот са използвани най-модерните технологии. Той посочи, че фотороботът, който МВР публикува, е и със снимката от шофьорската книжка от Мичиган, която е с перука и дава повече яснота за извършителите.

Имаме достатъчно оперативна информация за потенциална държава, но това са версии без да има достатъчно доказателства за това. "Държавата, в която са се подготвяли тези неща, ще бъде оповестена. Молбата ни е да няма свободни интерпретации за това коя е държавата, защото говорим за терористичен факт”, каза Цветанов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай