Цонев лети с F-16 към парламента

Бившият военен министър разпуска с Джаро и Чеканов

Цонев лети с F-16 към парламента | StandartNews.com

София. Той има четири висши. И четири оправдателни присъди. Стана първият наш военен министър, летял 45 минути с американски изстребител F-16 над страната в компанията на щатския въздушен ас Хосе Монтеагудо. Връчи офицерско звание на Лили Иванова. А в началото на кабинета на ГЕРБ Николай Цонев нашумя, след като бе арестуван в столична болница с репликата на зам.-градския прокурор Роман Василев: "Ще бъдете арестуван и обвинен в престъпление корупционно. Тъй като сте абсолютен престъпник, както всеки един престъпник, както трябва - долу на земята, на колене!" 3 години по-късно Цонев се сдоби с 4-те оправдателни присъди по заведените срещу него дела. И направи партия "Нова алтернатива", с която сега се цели в парламента. Жребият в ЦИК му отреди бюлетина с 1. "Божият знак с бюлетина номер едно, която ни се падна за изборите, ще ни помогне", убеден е бившият военен министър Николай Цонев.

Твърди, че липсата на справедливост и перспектива у нас го насочила към политиката. "Не е честно в моята страна да бъдат потъпквани елементарни човешки права. Както казва популярната максима - злото побеждава тогава, когато добрите хора бездействат. Аз реших да не бездействам", казва Цонев. И обяснява, че е намерил съмишленици, стойностни хора с богат експертен опит, с които могат да са полезни на България. До него застанаха десетки, сред които певицата Деси Добрева и шефът на легия "Раковски" Иван Милов.

Сега той и хората му не спират да обикалят страната и да се срещат с хора. Извън предизборната кампания Цонев като всеки човек има своите хобита и страсти. Обича да разпуска със семейството си. Внуците и дъщерите му са голямата му гордост и радост. Лидерът на "Нова алтернатива" обича да гледа хитовите родни сериали и филми. "Те са доказателство, че българските творци са способни и талантливи. Тези филми дават възможност на актьорите, режисьорите и всички, заети в тази индустрия, да изявяват таланта си и да живеят достойно", казва Цонев. Признава, че обича да чете книги. "Но има едно заглавие, което мисля да спестя на внуците си. Това е "Винету". Започнах да се съмнявам във вредното влияние на този популярен навремето роман, след като разбрах, че това е единственaта книга, която експремиерът ни е чел", допълва бившият военен министър с усмивка и уточнява, че това е в кръга на политическата сатира.

Цонев разказва, че намира по-дълбок смисъл да колекционира спомени от достойното минало на българските военни, отколкото вещи. Обича да обикаля страната ни да се любува на природата ни - море, планина и хубави села. "Харесвам и Стара Европа. Мисля, че имаме какво да научим от нея в политиката, особено в сферата на либерализма. Иначе, когато видиш Европа, бързо разбираш, че България винаги е била част от нея. Имаме върху какво да работим, но мястото ни е в европейското семейство", казва Цонев. И признава, че е ценител на вкусната българска кухня. Поддържа форма с фитнес и плуване. "Мога да се определя като бегач на дълги разстояния. Така че политическите ми опоненти не бива да ме подценяват", хвърля ръкавицата той. Мъжът с тапии по философия от Софийския университет, счетоводство и контрол от УНСС, командно щабен профил във Военната академия "Василевски" в Киев и радиоелектроника в шуменското военно училище има традиция - семейството се събира винаги за Гергьовден. В кариерата си постигнал всичко - от редови военен до министерския пост. Това, което искам да постигна сега, е да върна справедливостта в България и сънародниците ми да имат възможност да водят достоен живот още сега, казва Цонев за новото си предизвикателство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай