Цацаров: Протестът е гражданска изява на мнение

Нито един сигнал за нарушения на протестите

Цацаров: Протестът е гражданска изява на мнение | StandartNews.com

София. "Опитът за извеждането на министри и народни представители с автобуса е голяма грешка", заяви пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет. "Не желая да изглеждам като специалист по полицейска тактика, но споделих мнението си, че извеждането на депутатите с един автобус не беше най-доброто тактическо решение. По принцип, МВР направи максимума да запази обстановката спокойна", каза Цацаров,

"Това е предизвикало допълнително напрежение сред протестиращите", обясни позицията си Цацаров.

"Протестът продължава вече 40-ти ден. Двама души, които протестират, са друго мнение. 20 души са силно изразено  мнение. 2000 човека, а може би на етапи повече, това е проблем. Проблем, имам предвид, вътре, в самото общество. В същото време, ние не можем да кажем, че протестът е нещо, което едва ли не дестабилизира обществото и води до масови нарушения на обществения ред. Проблемът не е самият протест; протестът е форма на гражданска изява на мнение", каза Цацаров.

"Имаше опити да се измени обликът на протеста. Да се наруши спокойствието и от едната, и от другата страна на барикадите. Не може да се отрече, че и между протестиращите имаше хора, които целяха насилие. За мен имаше известна подготовка, която не е подготовката на хората, които всеки ден извървят един мирен марш и издигат лозунги, които изразяват определени политически, граждански, а отскоро и икономически искания. Не мога да кажа дали някой е внедрил някакви хора в протеста, или те сами са влезли в протеста. Протестът, само по себе си, не може да бъде опорочаван, защото вътре има хора, които са се стремили на всяка цена да има агресия. Ако направим това, означава да кажем, че правим един опит да отречем целия протест.

"Реалистичната оценка показва, че не това е обликът на протеста, обликът на протеста е нормален, протестиращ гражданин", допълни той.

"Насилието е нещо, което не може да бъде толерирано, независимо откъде идва това насилие. Моето впечателение е, че това е мирен протест, защото на този протест дори, гледайки тлевизия като зрители, можем да видим хора, които упражняват познати на нас професии; второ, изглежат съвсем не настроени враждебно; трето, са излезли за поредна вечер да изкажат или покажат това, което мислят. Но сред тях определено имаше хора, които не се вписваха във формата на гражданския протест, и целяха провокации и насилие на всяка цена. Нещо, което само по себе си, да опорочи мирния протест и едва ли не - да го покаже в една агресивна светлина", обясни главният поркурор.

"Проблемът трябва да се реши с дискусия, проблемът не може да се реши с това, че едната страна протестира, а другата страна се прави, че нищо не се случва. Проблемът трябва да бъде решен с дискусия. Мнението ми като гражданин е, че ако ние тръгнем на избори с този Изборен кодекс, ние ще постигнем същите резултати, и ще имаме същите протестиращи, ама съвсем обосновано протестиращи", каза още Цацаров.

Цацаров е поставил задача на МВР да бъдат идентифицирани провокаторите от протестите.

Цацаров каза още, че въпреки разпоредбата да се подават сигнали за нарушения, от вътрешното министерство за 40 дни на протести не е постъпил нито един в прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай