Цацаров оставя без имунитет още атакисти

Обвиняват Сидеров за "сухоземно" хулиганство

Цацаров оставя без имунитет още атакисти | StandartNews.com

София. Главният прокурор Сотир Цацаров може да поиска имунитета на още депутати от "Атака", за които има данни, че са участвали в сбиването на летището във Варна.

"Все още се изяснява кой е ударил Димитър Бахнев или по-точно ударили, защото са го удряли и ритали няколко човека, включително и депутати", коментира Цацаров. Бахнев е мъжът, който е направил забележка на Волен Сидеров в самолета, че говори високо, което е предизвикало агресия към него от страна на атакистите.

"Не обвиняваме Сидеров, условно казано, за въздушно хулиганство, защото има и такъв текст от Наказателния кодекс. Обвиняваме го в сухоземно хулиганство", обясни главният прокурор. Той бе категоричен, че не може да се нападат така обикновени граждани, както и полицаи. "Ако някой си мисли, че в тази страна може да нанесе удар на униформен полицай и да се упражнява след това в красноречие за политически натиск, се е объркал, ама много се е объркал", заяви Цацаров по повод коментарите на Сидеров, че е притискан политически след скандала във Варна.

"Ако народните представители имат такова отношение към някой в униформа, то накъде отива тази държава?", възмути се обвинител номер 1. Цацаров обясни, че е изискал всички материали за Сидеров. Става дума за случаите пред джамията в София и за инцидент в Батак преди няколко години, когато имаше сигнал за хулиганско поведение на националист номер 1. Цацаров обаче не се ангажира със срокове, в които прокуратурата ще се произнесе по тези производства, защото "аз не работя само Волен Сидеров". Според събраните до момента данни категорично било установено, че всички служители на аерогарата са изпълнявали стриктно служебните си задължения и с необходимото уважение към депутатите. "За съжаление не са получили същото отношение. Един от тях е бил ударен", каза Цацаров. Той добави, че поведението на Сидеров се е "разразило не толкова на борда на самолета", а на самото летище. Цацаров добави, че при скандала на самото летище граничната полиция е предупредила депутатите, че всичко се записва от камерите на аерогарата.

"Депутатът е гражданин като всеки от нас. Аз съм главен прокурор, но съм гражданин. Вие сте журналист, но сте гражданин. Народният представител е гражданин като всички нас, който трябва да се отнася с минимум две, условно казано, стъпала по-голямо уважение към униформения полицай. Уважение към полицай се дължи, защото трябва да си възпитан, защото трябва да си като останалите пътници, защото си със същия билет като тях и защото си депутат", отбеляза Цацаров.
Прокуратурата работи и по данни за извършени престъпления от спътниците на Сидеров на варненската аерогара. На този етап не са събрани категорични данни, че други депутати са участвали в побоя. Предстои разпит и на френския културен аташе Стефани Дюмартие, също жертва на Сидеров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай