Църквата с фирма

Само в София патриаршията има 30 апартамента

Църквата с фирма | StandartNews.com

София. Свeтият синод смята много скоро да си направи фирма. Тя ще стопанисва имотите на църквата в София и в цялата страна. Митрополитите още нямат решение, но сред тях има нагласа за подобна стъпка, научи "Стандарт". Има вариант да се направи и сдружение "Синодални имоти".

На заседание миналата седмица архиереите са се отказали да поверят този бизнес на външна фирма. Кандидати за това са били "Смарт брокерс", "Адрес" и "Алдес", съобщи сайтът dveri.bg. Създаването на търговско дружество ще се наложи, за да не се налага патриарх Неофит да разписва нотариални покани например. Иначе църквата може да управлява имотите и без фирма, тъй като Българската патриаршия е регистрирана като юридическо лице и има право на тази дейност. На нейно име се водят 30-ина апартамента в столицата.

Софийската митрополия притежава помещения на ул. "Калоян" и на площад "Св. Неделя". Сред по-апетитните имоти в страната е почивна станция в Несебър. Трите големи манастира - Рилски, Троянски и Бачковски, са на подчинение на синода, но не се управляват от него.
Бъдещата църковна фирма няма да може да се разпорежда с имотите в провинцията. Причината е, че всяка митрополия, манастир или по-голям храм са юридически лица и сами управляват движимото и недвижимото си имущество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай