Търсят входа към гробницата на Нефертити

Оказа се, че тя е вградена в тази на Тутанкамон

Търсят входа към гробницата на Нефертити | StandartNews.com
  • Мнозина вярват, че легендарната красавица е управлявала като мъж след смъртта на Ехнатон
  • Оказа се, че тя е вградена в тази на Тутанкамон

Когато на 4 ноември 1922 г. британският учен Хауърд Картър прави най-голямото откритие в световната археология - гробницата на Тутанкамон, едва ли е предполагал, че 98 години по-късно последният дом на детето-фараон все още ще разкрива тайните си. Преди дни стана ясно, че "вечният дворец" на Тутанкамон може би е входът към най-търсената през последните 100 години гробница - на легендарната Нефертити, мащеха на Тутанкамон, смятана от не един египтолог за фараон Семенкхара (Сменкхарна), който еднолично управлява след смъртта на Ехнатон, представяйки се за мъж. Именно от него Тутанкамон наследява властта.
Сензационно доказателство обявиха египетските археолози преди дни. Те успяха да потвърдят на 99% хипотезата от 2015 г., че в гробницата на Тутанкамон има втора, тайна, за която се смята, че е на Нефертити. Учените са направили оглед на погребалната камера на Тутанкамон с георадар и така са открили зад северната й стена неизвестно досега пространство с височина 2,1 метра и дължина 10 метра.
Предположението за тайни помещения в гробницата на Тутанкамон е изказано за първи път през 2015 г. Тогава британският египтолог Никълъс Рийвс разви хипотезата за тайна камера, в която е погребана Нефертити. Рийвс обяви новината на съвместна пресконференция с министъра по въпросите на паметниците на културата на Египет - Мамдух ел Дамати, който заяви, че вероятността за наличието на скрита камера е 90%. Впоследствие обаче проучванията в следващите години не успяха да потвърдят хипотезата. Затова сегашните данни от георадара се смятат за революционни.
Тутанкамон управлявал Древен Египет приблизително през 1332-1323 пр. н.е. Той се е възкачил на престола на 10-годишна възраст и е починал на 19 години като около смъртта му има не една легенда - от незарастваща рана вследствие падане от бойна колесница до отравяне след дворцов преврат.
Гробът на Тутанкамон е единственото непокътнато царско погребение от Древен Египет. Мумията на детето фараон е положена в четири позлатени ковчега, поставени един в друг, три саркофага, всички положени в ковчег от червен кварцит.
Ако легендите около Тутанкамон са десетки, то то за мащехата му Нефертити са стотици. Неземната красавица е била "главната жена" на Аменхотеп IV - бащата на Тутанкамон. Двамата били безумно влюбени, което е документирано в не една рисунка. Имат 6 дъщери, една от които - Анхесенамон, женят за Тутанкамон.
Аменхотеп IV остава в историята като първия монотеистичен владетел. Приема името Ехнатон ("Угоден на Атон") и заедно с Нефертити създават собствена религия, посветена на култа към Слънчето. Обявяват го за бог фараон - Атон, а Ехнатон се провъзгласява за негов пръв и единствен жрец. Той и Нефертити скандализират цялата жреческа каста в Египет като разрушават храмовете и статуите на старите богове. Местят столицата от Тива, Среден Египет, край Амарна и създават нова - Ахетатон ("Хоризонтът на Атон").
Мнозина изследователи са категорични, че вдъхновител на "религиозната реформа" е Нефертити, защото неуравновесеният, сприхав и болнав Ехнатон не бил в състояние да се справи сам с подобно начинание. И до днес причината за смъртта на Нефертити, както и мястото, където е била погребана, остават тайна.
През 2015 г. Никълъс Рийвс, който е и бивш куратор на отдела "Древен Египет" в Британския музей, хвърли още една бомба. Легендарната златна маска на Тутанкамон била всъщност на Нефертити. Ученият се позовава на две доказателства - през септември 2015 г. на златната погребална маска е открит ретуширан картуш с името на Нефертити. Второто е,
че ушите на маската се оказват пробити. Това е характерно за маски, предназначени за жени и деца. На 19 години обаче детето-фараон, какъвто е днес за нас Тутанкамон, за древните египтяни е бил мъж и маската му не би трябвало да е с пробити уши. Откритията са направени при възстановяването на маската на Тутанкамон, което се наложи, след като брадата й беше счупена и залепена набързо с епоксидна смола.
Всъщност, Рийвс развива една от най-логичните хипотази. Момчето-фараон Тутанкамон, което умира внезапно на 19 години, не е имал построена гробница. Докато за мащехата му от години се стоял вечен небесен дворец. Така младият фараон се оказва погребан по спешност в една от камерите на последния дом, предназначен за Нефертити. Това обяснява и невероятните дарове, с които е отрупана гробницата - сякаш с нея към отвъдния свят се изпраща фараон, прославил Египет с години, а не момче, управлявало кратко и безлично. По-късно пък самата Нефертити била погребана в тайната камера.
Споровете къде е гробницата на царицата продължават повече от век. Според едни тя е в Амарна, където е и столицата на Ехнатон. Съществуваше теория, че мумията на "Младата дама", открита в Долината на царете, е нейна. Направена бе дори възстановка на лицето, която много напомня легендарната глава на Нефертити. Други историци смятат, че в тайните камери в гробницата на Тутанкамон е мумията на Киа - майката на момчето фараон, която прекарва целия си живот в сянката на Нефертити. Киа била втората съпруга на Ехнатон, която успяла да го дари със син.
Ако този път гробницата на Нефертити наистина бъде открита, то със сигурност много празнини в историята на древен Египет ще бъдат запълнени.

Проклятието на фараона убива поне 10 души

Откривателят на Тутанкамон Хауърд Картър е единственият от хората, свързани с гробницата на младия фараон, който не умира при мистериозни обстоятелства. Сякаш детето цар му благодари от отвъдното, че е разкрил историята му на света.
Всички останали, които по някакъв начин са се докоснали се до гробницата, загиват преждевременно и при възможно най-странни обстоятелства. Което ражда мита за проклятието на фараона...
Всичко започва с работниците, разкопали гробницата. Голяма част от тях умират един по един при неизяснени обстоятелства.
Пет месеца след откриването на владетелския саркофаг лорд Джордж Хърбърт Карнарвън, който финансирал начинанието, бил ухапан от комар по бузата, здравословното му състояние се влошило и той починал от отравяне на кръвта. По-малкият му брат Обри Хърбърт, умира по необясними причини през 1923 г., след обикновено изваждане на зъб.
Същата година без време си отива и най-близкият приятел на граф Карнарвън - Джордж Голд. След него от загадъчна болест умира и канадският архитект Ла Флъор, пристигнал в Египет, за да помогне на Картър.
Три години по-късно проклятието застига и Бърнард Пайн Гренфел - специалист по древни ръкописи, консултант на Карнарвън в преводите на египетските текстове. Частният секретар на лорд Карнарвън - Ричард Бетел, е намерен мъртъв в леглото си през 1929 г. Бетел помагал на Картър в работата по каталогизирането на съкровищата на Тутанкамон, а истинската причина за смъртта му остава завинаги загадка.
Учените и до днес търсят обяснение за проклятието на фараона. Според едни причината за серията смъртни случаи е черна плесен, която проникнала в белите дробове на откривателите, когато влезли в гробницата. Тя отравяла кръвта. Теорията обаче не издържа, защото "болестта" не покосява Картър. Той умира на 65-годишна възраст в Англия.
Според друга теория в гробницата имало зазидани радиоактивни материали. Въпреки опитите да се намери разумно и логично обяснение за смъртта на толкова много хора, най-масово остава вярването, че при запечатването на гробницата древните египетски жреци са направили специални защитни заклинания, които да закрилят вечния сън на младия владетел, за да не влиза никой във вечния му дом и не разграбва богатствата му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай