Тристранката приема стратегия по заетостта

Тристранката приема стратегия по заетостта | StandartNews.com

София. Актуализираната стратегия по заетостта за периода 2013-2020 година ще обсъди Националният съвет за тристранно сътрудничество.

Предвидено е коефициентът на заетост на хората от 20 до 64 години да достигне 76 на сто до 2020 година. Стратегията предвижда младите хора да получават консултации от социални педагози и социални работници за тяхното образование и подобряване на перспективите им за работа.

Дискусията ще премине под председателството на вицепремиера Зинаида Златанова.

На заседанието ще бъдат обсъдени проектите на Актуализирана стратегия по заетостта, Наредба за условията, по които страните следва да постигнат съгласие при командироване на работници или служители в рамките на предоставяне на услуги в друга държава-членка и приложение към чл. 8 от проекта на закон за бюджета на ДОО за 2014 г.

От КТ Подкрепа имат забележки към стратегията. "Визията на стратегията е добра. Като цяло ние ще я подкрепим. Това, което ни смущава в нея, е, че е заложена една абсолютно нереална цел – през 2020-а коефициентът на заетост в страната да бъде 76% при общо европейска поставена цел 75%. За да стане 76%, нормално е икономиката да се развива с много сериозни темпове, да станем някакъв икономически тигър в Европа", коментира пред БНР Олег Чулев, директор на Института за социални и икономически изследвания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай