Тристранката обсъжда актуализацията на бюджета

Тристранката обсъжда актуализацията на бюджета | StandartNews.com

София. Извънредно заседание на Съвета за тристранно сътрудничество, посветено на актуализацията на бюджета, е насрочено за шпнеделник, въпреки настояването на синдикати и работодатели за отлагането му.

Промените, предложени от служебното правителство, предвиждат нов държавен дълг до 4,5 млрд. лева. Актуализацията се налага заради неизпълнението на приходите, заложени в сегашния вариант на бюджета.

В петък синдикати и работодатели поискаха отлагане на заседанието, за да получат повече време да се запознаят с новите разчети.

Премиерът Георги Близнашки обаче ги призова да се явят на срещата и да уточнят позициите си. Последна дума за актуализацията на държавната хазна и на бюджета на Здравната каса ще имат депутатите от бъдещото 43-то Народно събрание.

В неделя пред БНР финансовият министър Румен Порожанов обяви, че ако се налага ще се направи компромис и заседанието на тристранката ще бъде изместено за сряда, което щяло да се реши днес.

Вероятно няма да се проведе заседанието на Тристрания съвет, каза министърът на социалната политика Йордан Христосков в понеделник пред БНТ.

По-късно в понеделник беше официално съобщено, че заседанието се отлага за сряда.

Според министъра работодатели и синдикати искат още време, за да се подготвят за дебата относно актуализацията на държавния бюджет.

Обсъждането в тристранката предшества одобряването на проекта от правителството, което се очаква да стане в сряда. За да влезе в сила, изменението трябва да бъде одобрено от Народното събрание, което ще се състави след изборите на 5 октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай