Трима в ареста за купуване на гласове в хасковско

Трима в ареста за купуване на гласове в хасковско | StandartNews.com

Хасково. Трима мъже са арестувани в хасковски регион за купуването на гласове в сряда, съобщиха от Върховната касационна прокуратура.

Двама от закопчаните - Васко Василев и Иван Иванов са от Свиленград, а Красимир Мочуков е от Хасково.

Тримата са задържани за срок от 24 часа по ЗМВР в рамките на досъдебно производство на РП-Харманли за това, че са организирали и предлагали имотна облага с цел да склонят хора да упражняват избирателното си право в полза на политическа партия, се казва в съобщението.

Преди арестите са претърсени офисите на охранителна фирма и са иззети 31 протокола на СИК-ове от община Свиленград.

Органите на реда са прибрали и списъци с имена и лични данни на застъпници и наблюдатели,имена и разграфени в табличен вид листа, на които са изписани секцията, броят на осигурените гласове, както на гласувалите, така и на неупражнилите правото си на вот, отразена в документите е и платената сума и координати на лица, осигурили гласовете на гражданите.

При процесуално-следствените действия е обискиран и автомобил "Фолксваген голф" с хасковска регистрация. В него са намерени и иззети 50 000 лева.

Всички действия по разследването са извършени с предварително разрешение от Районен съд - Харманли, се казва още в съобщението на Върховната касационна прокуратура.

Общински съветник е сред търговците на гласове в Свиленград

Общинският съветник и бивш криминалист Васко Василев е единият от привиканите на разпит за купуването на гласове в Свиленградско.

Заедно с него вчера са задържани съгражданинът му Иван Иванов по прякор Красивия, който е бивш граничен полицай и хасковлията Красимир Мочуков.

Тримата бяха задържани след обиски в офиси на охранителна фирма, където Василев е работил след излизането си от системата на МВР, частни имоти, както и колата на Мочуков. При тях органите на реда са прибрали документи и пари свързани с търговията на вот.

Въпреки че арестите им са направени в Хасково и Свиленград, по случая работи Районната прокуратура в Харманли, той като първоначално следите за търговията с вот била на нейна територия.

Васко Василев е в ОбС на Свиленград с мандат на РЗС. По време на кампанията за предсрочните парламентарни избори обаче работил за ББЦ. Съгражданинът му Иван Иванов -Красивият също е разпознаваем в града като човек на Бареков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай