Трима доктори казват луда ли е майката на Петко (ОБЗОР)

Не съм за психиатрия, заяви баба Стефана в съда

Трима доктори казват луда ли е майката на Петко (ОБЗОР) | StandartNews.com

София. Тройна амбулаторна съдебнопсихиатрична експертиза постанови Горнооряховският районен съд за майката на стрелеца от Лясковец Стефана Савова. Повече от 3 часа продължи делото за психичното състояние на бабата, след като прокуратурата настояваше за принудително настаняване в лечебно заведение за 76-годишната жена. Съдия Павлина Тонева обаче отхвърли искането на обвинението. Стефана ще трябва да пътува до Държавната психиатрична болница в Церова кория, но няма да бъде настанявана там. Защитата на Савова

има 3-дневен срок за обжалване

което би спряло изпълнението на решението. Ако все пак обжалване няма или пък по-горната инстанция потвърди определението на горнооряховския съд, в продължение на 10 дни с нея ще се срещат психиатри. Най-късно до 22 април те трябва да са готови със становище за психичното здраве на Стефана. След като излязат с преценката си, ще има ново дело, което да реши дали Савова да бъде настанена за лечение, или не.
"Не сме доволни от това решение, делото трябваше да бъде прекратено, но още не сме решили дали ще обжалваме, заяви на излизане от залата адвокатът й Виктор Костов. "Адвокатът ще каже, но не съм за лудница", заяви и самата Стефана. На делото в Горна Оряховица в нейна защита се явиха брат й Тодор Шаранков, приятелки от Лясковец и Петър Благинов - син на Христо Благинов от Евангелската църква в Горна Оряховица. Жената

продължава да нощува в приюта

защото къщата й е потрошена след престрелката на 14 март. С помощта на евангелистите тя е успяла да се свърже и с адвоката си - Виктор Костов от Софийската колегия. От църквата казаха, че тя сама си поема разноските по адвокатските хонорари, те само я насочили към него, защото го познавали.
В залата се оказа, че съседите на Петко и майка му водят дългогодишна война с тях. Комшиите си разменяли жалби, а много често в кооперацията избухвали и скандали.

Вуйчото: Племенникът ми е алчен, но не е ненормален

Комшии искаха да го изкарат болен и да го затворят, казва Тодор Шаранков

"Племенникът ми Петко е по-скоро алчен и раздразнителен, но не е луд. От години се страхува да не го вкарат в лудницата и всякакви хора му втълпяват, че е болен. Той заради това се затвори и не излизаше. Не го оправдавам за убийството, но не е луд", каза пред съдебната зала братът на баба Стефана Тодор Шаранков. Според него съседите му от 40 г. искали да го изкарат психично болен и да го пратят в лудницата. "Според мен не Петко и Стефана тормозеха съседите си, а обратното, съседите Комитови от втория етаж създаваха проблеми и скандали с тях", заяви вуйчото. И каза, че ако и той живеел там и ако бил се дразнил с комшиите, сигурно сега щял да завърши като Петко.
Конфликтът между комшиите започнал преди много години за празното място до кооперацията. То било на родителите на Петко, а съседите искали да им го вземат. "Даже май успяха да го вземат с хитрини и връзки. За да не влизам в конфликт с тези хора, аз прехвърлих всичко на сестра си и не съм стъпвал там от години", разказа Тодор. Мъжът се опасява, че ако сестра му бъде изпратена в психиатрия, повече нямало да излезе оттам. Според него щели да й бият една инжекция и да я направят наистина луда. "Тогава - край с нея, ще си изгние в болницата, а Петко най-вероятно в затвора", каза Шаранков. Вуйчото обясни още, че сестра му тежко изживявала поведението на сина си, но не можела да направи нищо, за да го промени. Тодор призна, че от години не е в добри отношения със Стефанка и племенника си, защото били алчни и злобни хора. Петко бил кавгаджия, но вуйчото не допускал, че би могъл да стреля и да убие човек.

Стрелецът към съседите: Ще ви избия един по един!

"От 40 г. се мъчим да живеем с Петко, постоянно ни притесняваше с жалби, изпращаше ги до всички институции и постоянно идваха да ни проверяват - и от данъчното, и от митниците. Преди 2 г. Стефана и синът й ме обвиняваха, че правя незаконно консерви и какво ли още не. Представяте ли си, 25 г. всеки месец по 2 пъти са ме викали в съда и прокуратурата да се разписвам, че нямам намерение да ги притеснявам или да се жалвам от тях. В същото време пускаха жалби, че ги тормозим. За пръв път преди 10 г. поискахме да бъдат освидетелствани, за да спрат тези писаници. Хвърляха ни умрели котки на терасата, изпускаха ни гумите на колите, търсеха начин постоянно да ни дразнят", разказа пред съдебната зала комшията на Петко - Жоро Комитов. Той описва Савов като злобен и завистлив човек. "Знаех за арсенала, скрит в къщата му, но не подозирах, че ще го използва по този начин", допълни съседът. Жоро нямал представа с какви пари живеят Стефана и синът й. Майка му разказвала, че ходи по морето да работи, а в същото време той си стоял вкъщи и не излизал. Виждали го само през уикендите на терасата - да реже клони, с които се топлели. "Когато ни идваха гости и спираха колите си пред къщата, той им викаше да се махнат, снимаше ги с фотоапарат и им записваше номерата. Същото се случваше и когато копаеха канала, за да ни прекарват газ. Лице в лице не сме се карали, но имаше случаи, когато, минавайки покрай тях, ни псуваше и ни викаше: "Ще ви избия един по един!", разказа още Комитов. Стефана също не разговаряла със съседите. Заради Савови от години внучетата на Жоро не идвали на гости. Преди време Петко заплашил едно от децата с брадва, защото вдигало шум. Комитов го обвинява, че преди време по тъмно прекосил Лясковец, за да тормози бившата му жена. "Искаше да й отмъсти, намерил й колата на паркинга и нарязал гумите. Срещу нея пишеше жалби, че укривала данъци", разказа Жоро.
При акцията на 14 март полицаите му звъннали по телефона, за да се евакуира на 3-тия етаж. "Като влязохме при съседите, чух полицаите да викат: "Предай се!" и започна стрелбата. Тогава се чу гласът на Петко: "Аааа, ще ви избия!", и стрелбата стана още по-ожесточена", разказва Комитов. Седмица преди акцията той чул Савов да заплашва по телефона: "Искам до обяд да има полиция, за да не ходят децата покрай училището. 2 г. не съм излизал още 4 няма да изляза, само да посмеете, ще видите какво ще се случи, ще дойдат телевизии от цяла Европа".

Юристи алармират, че Савов е унижаван

"Разглеждането на мярката за неотклонение на Петко Петков от Лясковец, който застреля полицай и рани други трима, в условията на болнична реанимация и задържането под стража на лице, което не може да се защити, представлява грубо нарушение на законовите и етични правила от страна на участвалите магистрати" - това се казва в писмо на Български адвокати за правата на човека до Висшия съдебен съвет (ВСС). "Бил е обект на нечовешко и унизително отнасяне, забранено и от Конституцията на Република България, и от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи", пише още в писмото. От организацията изтъкват, че влошеното здравословно състояние на страните е едно от основанията, които са уважителна причина за отлагане на делата, за да се гарантира адекватното осъществяване на защитата. А в случая с Петков заседанието е било проведено в болнично отделение, където практиката е да не се допускат за свиждане дори роднини. Правото на лична защита на Петков е било сведено до "просто физическо присъствие в помещение, на болничното легло", пише още в писмото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай