Три налудничави теории, които се оказаха истина

Кен Киси и хипи културата в експеримент на ЦРУ с халюциногени

Три налудничави теории, които се оказаха истина | StandartNews.com
  • Каква би била съдбата на света и на България, ако инсултът на Удроу Уилсън не бе скрит?
  • Кен Киси и хипи културата в експеримент на ЦРУ с халюциногени

Да се присмиваш на конспиративни теории е приятно забавление. Но понякога те се оказват верни. За налудничавите "теории на конспирацията", които се оказаха истина, пише Reader"s Digest.

1. Ужасяващият Проект “Слънчева светлина”

След Хирошима и Нагасаки правителството на САЩ започва голямо проучване за въздействието на ядрените отлагания върху човешкото тяло.
Конспирация: Правителството краде мъртви тела, за да прави радиоактивни изследвания.
Истината: Правителството краде части от мъртви тела. И тъй като за експеримента са нужни млади тъкани, администрацията наема световна мрежа от агенти, за да открият наскоро починали бебета и деца, а след това да вземат проби и дори крайници от телата. Това се случва без уведомление и разрешение от над 1500 опечалени семейства.
Половин век по-късно светът научава ужасяващата история на Project Sunshine.
Повече от 1500 трупове - много от тях на бебета - са събрани в половин дузина държави от Европа до Австралия през 50-те години на миналия век. Те са за проучвания за ефектите на радиацията, проведени от вече несъществуващата Комисия по атомна енергия, според документи на правителството на САЩ.
Проектът "Съншайн", който се провежда под егидата на Министерството на енергетиката на САЩ и на Агенцията за атомна енергия на Обединеното кралство, проучва абсорбцията на стронций-90 в човешката тъкан, предимно в костите.
През юни 1995 г. президентски консултативен комитет по експерименти с човешка радиация, създаден от президента Клинтън, публикува класифицирани документи от Комисията за атомна енергия, които показаха, че учените, работещи по проект "Съншайн", са наясно със съмнителните етични и правни основания, на които се основават техните изследвания.
В стенограма от тайна среща на 18 януари 1955 г. д-р Уилард Либи, изследовател от Университета в Чикаго, който печели Нобелова награда за химия през 1960 г., признава, че трудността с получаването на човешки проби води до "големи пропуски "в констатациите на проекта.
"Не знам как да ги получа", казва Либи. "Но казвам, че е от първостепенно значение да ги вземем, особено в младата възрастова група. И ако някой знае как да свърши добра работа по намиране на телата, той наистина служи на страната си".
За мнозина нищо неподозиращи родители преживяването е кошмарно.
В британския документален филм от 1995 г. "Смъртоносни експерименти" се разказва за майка на мъртвородено бебе, чиито крака са били отстранени от британските болнични лекари през 1957 г. Тя споделя, че й е било забранено да облича дъщеря си за погребението, за да не разбере какво се е случило. "Никой не ме попита може ли да вземе части от нея", казва майката. Въпреки че британските и канадските медии са съобщавали, че трупове на бебета са изпращани в САЩ за проект "Съншайн", официални разследвания не са правени.
ABCNEWS съобщава подробности за програмата през 1995 г., включително за практиката за получаване на трупове от градове, където проследяването е слабо, особено в най-бедните райони.

2. Първата дама, управлявала Съединените щати

Конспирация: Инсулт покоси президента на САЩ Удроу Уилсън /1913 до 1921 г./, той е неспособен да управлява и съпругата му тайно се намеси.
Истината: Уилсън наистина получава инвалидизиращ инсулт към края на президентството си, но правителството смята, че е в интерес на страната да запази ситуацията в тайна.
През 1919-та Уилсън получава тежък инсулт, след който би трябвало да остане в болница. Но лекарят му и неговите най-близки сътрудници успяват да прикрият обстоятелството, че президентът е недееспособен и това се пази в тайна до февруари 1920 г. Той е тежко засегнат и частично парализиран. Тогава втората му съпруга Едит Уилсън поема нещата в свои ръце до края на мандата му през 1921 г. Така, в продължение на 15 месеца, Едит де факто е човекът, който управлява САЩ. Г-жа Уилсън твърди, че е действала само като "стюард". Историците, които са анализирали мандата на Уилсън обаче потвърждават, че за повече от година г-жа Уилсън е била фактически президент. Може би болестта на Уилсън и замяната със съпругата му Едит са изиграли съдбовна роля за бъдещето на света, включително и за България. Уилсън става изключително популярен в Европа с прокламирания от него либерален интернационализъм, въплътен в 14 точки. Той ги представя в реч на 8 януари 1918 г. Първите пет точки определят принципите, които трябва да следват държавите, за да се осигури продължителен мир: открита дипломация, неограничена свобода на корабоплаване в мирно време, свободна търговия, ограничаване на въоръжаването, уреждане на колониалните въпроси. В следващите осем точки са вписани призивите за премереност и уважение на самоопределянето на етническите общности при подписването на мирните договори, що се отнася до териториалните разпределения - да не се отменят територии с чуждо население. Поименно са споменати Русия, Австро-Унгария, Османската империя, Румъния, Сърбия и други.
Последната 14-а точка урежда създаването на Общество на народите с цел "да се дадат взаимни гаранции за политическата независимост и териториална цялост както на големите, така и на малките народи". "14-те точки на Уилсън" първоначално срещат огромна подкрепа в Европа. Но впоследствие духът им не е въплътен в мирните договори. Формално погледнато обаче, най-амбициозната точка е изпълнена - създадено е Обществото на народите (ОН). На 27 ноември 1919 година е подписан Ньойският договор - една от най-пагубните спогодби за България в цялата й история. Мерките, които са взети от Великите сили, се оказват твърде крайни. Няколко месеца по-рано самият президент на САЩ - Удроу Уилсън, отявлено им се противопоставя и заявява, че подобно решение на проблема би довело само и единствено до втора световна война (така и става през 1939 година). Какво ли би се случило, ако Уилсън бе здрав и на поста си?

3. Държавен контрол над ума

Конспирация: ЦРУ тества LSD и други халюциногенни лекарства върху хора в строго секретен експеримент за модификация на поведението.
Истината: Програмата става известна като MK-ULTRA и е истинска.
Целта на програмата е разработката на лекарства и процедури, които да бъдат използвани при разпити и мъчения. Целта е контролът върху съзнанието да отслаби индивида и го принуди да направи самопризнания или да извършва дейност, в някои случаи без да бъде наясно с това. Програмата започва в началото на 1950 г. с доброволци. Сред тях е авторът на романа "Полет над кукувиче гнездо" Кен Киси, който получава ЛСД и други психоделични средства в болницата за ветерани в Менло парк, докато е студент в близкия Стандфордски университет, където участията в подобни опити са платени. Преживяванията на Киси под влияние на ЛСД го вдъхновяват да промотира наркотика извън проекта, което влияе върху ранното развитие на хипи културата Три години по-късно MK-ULTRA е засекретена. Тя включва множество незаконни дейности, по-специално използването на граждани като тестови субекти без изричното им и доброволно съгласие. Програмата използва редица методологии, променящи мозъчните функции, в това число тайно даване на незаконни наркотици (особено ЛСД) и други химикали, хипноза, сензорна депривация, изолация, вербално и сексуално насилие, както и различни варианти на мъчения. Експерименти са провеждани и с деца. Програмата се състои от около 149 подпроекта, които Агенцията сключва с редица университети, научноизследователски фондации и други подобни институции. Участват и поне 185 частни изследователи. Тъй като ЦРУ финансира МК-УЛТРА индиректно, много от тях не били наясно, че имат работа с нея. За пръв път проектът е сведен до публичното внимание от Църковния комитет на американския Конгрес и Комисията на Джералд Форд, разследващи дейността на ЦРУ в САЩ. Но разследването е възпрепятствано от факта, че през 1973 г. директорът на ЦРУ Ричард Хелмс нарежда унищожението на цялата документация към МК-УЛТРА. Част от оцелялата информация е разсекретена официално през юли 2001 г.
В момента друго лекарство, което променя възприятията и причинява голямо обществено безпокойство поради вредните си ефекти, е метамфетаминът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай