Трайчо облагодетелствал фирма, в която имал акции

Трайчо облагодетелствал фирма, в която имал акции | StandartNews.com

София. Бившият икономически министър Трайчо Трайков е действал в личен интерес по време на мандата си от 2009 до 2011 г. Това установи специалната Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.
Според комисията Трайков е подготвил доклад и участвал в приемането на правителствено решение за предоставяне на концесия за добив на подземни богатства от находище "Балабана" в Силистренско в интерес на "Каолин" АД. Оказва се, че в капитала на тази фирма бившият министър участва с 278 акции.

Трайчо Трайков може да бъде санкциониран с отнемане на министерската заплата в периода на конфликт на интереси, както и със солена глоба.

Интересното е, че бившият ръководител на икономическото ведомство лично сезира Комисията за конфликт на интереси през юли. Той взе това решение след публикации в медиите, поставящи под съмнение репутацията му и управленските му решения.

Трайков подаде министерска оставка през март по искане на премиера. Официалната причина за оттеглянето му е скандалът около провалилия се бизнес форум в Катар, на който нито един бизнесмен на емирството не се появи на срещата с българските фирми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай