Тръгват хайки за развалени храни

Тръгват хайки за развалени храни | StandartNews.com

София. Хипермаркетите стават мишена на хранителните инспектори. От понеделник започват масирани проверки по щандовете и складовете им. Акцията на стартира след като в хладилниците на столичен магазин от верига "Европа" бяха засечени 1200 кг храни с изтекъл срок на годност.

Стар трик на търговците е да слагат нови етикети на бракувани стоки и да ги пускат отново в продажба.

Дори и в най-големите хипермаркети храната с изтекъл срок на годност в складовете не трябва да надвишава 100-200 килограма. Контролните органи предвиждат глобите за нарушителите да скочат - от 10 000 на 50 000 или дори 100 000 лева.

"При проверките ще се извърши инспекция, както в складовата база, така и в самата търговска зала, и при констатиране на място на някакви отклонения при органолептиката, цвят и мирис ще взимаме проби. Ако те покажат, че има отклонения, ще последват и санкции", заяви пред bTV д-р Силвия Каменова от Агенцията по безопасност на храните.

Хит сред търговските измами е и така наречената "двойна цена" на стоките. Сумата е една за потребителя и съвсем друга за касиера, обясняват от Комисията за защита н потребителите. "Ако искате да си купите сирене и видите, че е по-евтино с лев на килограм, отивате и си го купувате. Но след това се оказва, че цената не е такава, каквато е написана на щанда", обясни Иван Бъчваров от комисията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай