Тръгваме по стъпките на Иван Рилски

Маршрутът следва предците ни, пренесли мощите на светеца

Тръгваме по стъпките на Иван Рилски | StandartNews.com

Велико Търново. Кметове на 17 общини ще се поклонят пред частица от мощите на Свети Иван Рилски в катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица” в старата столица. Те ще уточнят организацията на първото българско поклонническо пътуване „Светият път”, което ще стартира на 1 юли 2013 година. Маршрутът му ще е по стъпките на предците ни, пренесли мощите на Св. Иван Рилски.

Вече е ясно през кои населени места и забележителности ще мине шествието с мощите. Първата спирка е София, а посоката  - Подбалканските градчета. Спирките там са Карлово, Калофер, Сопот, и Казанлък. Пътуването продължава от Кръстец до Търново. По-дългият – северен маршрут, тръгва от Търново, минава през Никопол, Плевен, Враца, софийската Света гора и стига до Рилската света обител.

Днес през деня в църквата „Св. 40 мъченици” ще се състои поклонението пред паметта на Цар Калоян. Историческият музей Велико Търново ще покаже специална експозиция от златни предмети от Средновековието, между които и „Калояновият пръстен-печат”. В рамките само на няколко часа посетителите ще могат да видят и златни пръстени, златни обеци и накити, както и съдове с монограм, оръжия-символи на Средновековната българска войнска слава, както и възстановката на главата на цар Калоян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай