Трафопост изпепели работник в Ихтиман (обзор)

Ихтиман 10 часа на тъмно и студено заради авария в чугунен завод

Трафопост изпепели работник в Ихтиман (обзор) | StandartNews.com

Ихтиман. Трафопост изпепели работник от чугунения завод в Ихтиман. Тежката авария в предприятието уби на място 55-годишен мъж и прати в реанимацията негов колега. Освен това остави без ток за повече от 10 часа целия град.

Инцидентът станала минути след полунощ в събота. По това време в леарната имало само двама работници. Те чули шум от помещението с електроподстанцията. След минута токът в стария завод угаснал. Работниците тръгнали към трафопоста, за да се опитат да включат захранването. Когато обаче отворили вратата на съоръжението, били повалени от тока. Първият работник загинал на място. Вторият, който се опитал да му помогне, в момента бере душа в реанимацията на "Пирогов". Не може да кажем нищо, изгарянията му са 90%, обясниха лекарите.

Хората в Ихтиман разбрали за аварията още през нощта, тъй като токът спрял в целия град. "Останахме на тъмно и студено, тук парно няма. Греем се на ток и въглища", обясняваха един през друг хората. Група възрастни мъже, които знаели, че трафопостът подава ток на града, тръгнали към завода, за да видят какво става. Тогава видели пламъците от съоръжението и извикали полиция, пожарна и линейка. Сигнал за аварията бил подаден и в ЧЕЗ, тъй като те ползвали съоръжението. Техниците им повече от 8 часа се бориха с аварията, за да пуснат електричеството в града.

"Не може да влезете, началниците ги няма", викаха пък един през друг пазачите на завода на хората, които искаха да помогнат в отстраняването на аварията и гасенето на пламъците. Хора от близките къщи разказаха, че познават починалия мъж, който от доста време работел във фирмата и отговарял за подстанцията. Въпросното съоръжение не се води на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, но те също черпят ток оттам за целия район.

Липсата на ток повече от 10 часа обаче предизвика паника в града, тъй като в събота в Ихтиман е пазарен ден. "Не можеше да се сгреем с нищо, студът направо прогони хората, а тези, които ползват ток за производството си, останаха без лев оборот, направо са съсипани", коментираха местните.
Велислава ПАНОВА

Заводът вади 60 000 тона отливки годишно

"Чугунолеене" АД е компания, основана през 1975 г. Намира се на около 50 км от София. Годишното производство възлиза на 60 000 тона отливки от сив и сферографитен чугун. Партньори и клиенти на "Чугунолеене" АД са известни машиностроителни фирми от България и чужбина, като Clark - Германия, Cesab- Италия, Goss Graphic Systems - Великобритания, DanTruck - Дания, Terex - Ирландия, както и компании от Словения, Турция, Гърция и САЩ. По данни от стоковата борса изпълнителен директор на дружеството е Владимир Попов. Никой от компанията обаче не открит за коментар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай