Тотев близък приятел с Венко Измамата

Тотев близък приятел с Венко Измамата | StandartNews.com

"Не се учудваме, че пловдивският кмет Иван Тотев се разследва за далавери. Все пак негов пръв приятел е Венко Измамата, който бе пратен в затвора." Това заявиха за "Стандарт" разочаровани ГЕРБери под тепетата. Те припомниха една от най-скандалните измами в туризма. Венелин Качаков и съдружниците му от "Еврохолидейз" прибраха авансово парите на 226 души за екскурзии до Малдивите и остров Корфу. Пътувания обаче нямаше, макар че фирмата бе събрала над 300 000 лева. Ужилените заведоха дело, заради което Качаков бе пратен в затвора за 4 години и половина. След като гръмна скандалът, Тотев заяви, че не познава Венко Измамата и никога не е бил близък с него. Истината обаче е друга. Двамата са част от пловдивската структура на ГЕРБ-Предприемачи през 2009 година. Кметът пък е пътувал до Брюксел в компанията на Качаков и други активисти на организацията, за което "Стандарт" разполага със снимки.

В същото време стана ясно, че Тотев по документи не притежава нищо. Цялото му имущество се води на името на майка му, съобщи агенция "Блиц", позовавайки се на свое разследване. Градоначалникът живее в къща в центъра на Пловдив, която е оценена на 700 хил. лв. Ползва джип за 100 хил. лв. и апартамент в Гърция на брега на морето. Семейството притежава и хотел "Империал" в Пловдив. Скъпият имот, в който живее кметът, и разширението на хотела на семейство Тотеви са построени от една и съща фирма "Главболгарстрой - Пловдив" - през 2011 г. и 2012 г., когато Иван Тотев вече е избран за градоначалник.

Проверката на "Блиц" установява, че същата фирма е спечелила обществени поръчки за 6,5 млн. лв, възложени от Тотев. Прокуратурата вече работи по сигнал срещу градоначалника, който е подаден от депутатите на Патриотичния фронт Борис Ячев и Валентин Касабов. Според сигнала "Главболгарстрой", която е един от основните изпълнители на строежа на Колодрума, дава в заем на "Квалификация консулт" ЕООД, чийто собственик е майката на Иван Тотев - Роза Тотева, над един милион лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай