Тормоз.Чакаме суперизригване на Слънцето!

Геомагнитна буря обхваща Земята

Тормоз.Чакаме суперизригване на Слънцето! | StandartNews.com

Най-мощното изригване се случи на Слънцето, което принадлежи към клас X. Това са възможно най-мощните енергийни изблици на нашата звезда. Първоначално учените не очакваха появата на геомагнитна буря на Земята, но нови данни сочат, че тя ще се появи скоро.

Космическият кораб SDO стана свидетел на появата на най-мощното слънчево изригване на Слънцето, пише Space. За да бъдем по-точни, тази емисия на радиация на нашата звезда принадлежи към класа на най-мощните изригвания, който има обозначението клас X.

Според учените ново мощно изригване принадлежи към клас X1.1, т.е. една от най-ниските граници за нивото на освобождаване на енергия в този клас такива събития. Всъщност слънчевите изригвания от този тип могат да имат безкрайно много цифрови обозначения след буквата X, защото това са най-опасните енергийни събития за Земята.

Това слънчево изригване се случи в слънчево петно, наречено AR3341, вечерта във вторник, 20 юни. Такива петна на нашата звезда стават все повече и те все по-често провокират появата на мощни изригвания поради факта, че Слънцето постепенно достига пика на своята активност. Смята се, че повечето от най-мощните огнища могат да се очакват след година и половина.

Както стана известно на учените, потокът от заредени частици, излетял в космоса в резултат на изригване от клас X, достигна Земята за малко повече от 8 минути. Въпреки че подобна радиация не може да засегне пряко хората, тя засяга работата на сателитите, навигационните и комуникационните системи.

Учените очакват такава геомагнитна буря да се появи още в петък, 23 юни, като влиянието й ще се усеща още няколко дни. Заслужава да се уточни, че според изчисленията на учените това няма да е най-силната геомагнитна буря и ще принадлежи към клас G1 или G2. Остава и възможността за нови проблеми с комуникациите, с работата на сателитите в космоса и енергийните системи на планетата. И разбира се можете да очаквате появата на ярко полярно синьо, пише Глас Нюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай