Топпрокурор в Следствието

Топпрокурор в Следствието  | StandartNews.com

Единственият кандидат за шеф на Националната следствена служба Евгени Диков се ползва с изключително добра репутация в прокуратурата. Той работи по едни от най-тежките дела, образувани по времето на Борис Велчев. Кандидатурата му бе издигната преди две седмици от главния прокурор Сотир Цацаров и членовете на ВСС Румен Боев, Юлия Ковачева, Галина Карагьозова и представителя на следователите във ВСС Румен Георгиев. Диков вече веднъж се кандидатира за директор на следствието преди година, но тогава ВСС предпочете Бойко Найденов. Този път шансовете да бъде избран са огромни, не само защото няма конкуренция, но и заради доброто му име и факта, че се справи много добре като временен ръководител на Софийската градска прокуратура след освобождаването на Николай Кокинов.

Назначаването на Диков за изпълняващ длъжността бе гласувано от кадровиците на Темида с впечатляващото мнозинство от 23 гласа. Колегите му твърдят, че е изключително комуникативен и има много познати, но никога не е разчитал на протекции в кариерата си, а е израснал постепенно. Професионалният път на завършилия юридическото си образование през 1980 г. в СУ "Св. Климент Охридски" Диков започва като районен обвинител в Бяла Слатина. Работата му бързо е оценена и е награден е със сребърна значка на Съюза на юристите в България. Две години по-късно става заместник районен обвинител в Софийската районна прокуратура, където работи до 1989 г. Следващите три години е в Софийска градска прокуратура. Следва период от 10 години, през които Диков практикува като адвокат.

През 2003 г. Евгени Диков се завръща в съдебната система като следовател в Националната следствена служба. За работата си е награден с почетна грамота "Най-добър в професията" от Камарата на следователите в България. От 2006 г. до момента той е завеждащ сектор "Противодействие на престъпленията против личността и трафика на хора" в отдел "Противодействие на организираната престъпност" във Върховна касационна прокуратура. Автор е на методически ръководства за разследването на престъпленията "тероризъм" и "трафик на хора". По искане на посолството на Руската федерация в София част от текста на методиката за разследване на тероризма бива предоставена като отговор на въпросник за обобщаване на добрите практики в борбата с тероризма.

През 2007 г. Диков взема участие в съставянето на "Наръчник за борба с трафика на хора", издаден със съдействието на посолството на САЩ. Той е бил шеф на съвместни екипи за разследване на престъпления, извършени от организирани престъпни групи. Признание за успешната работа получава чрез поздравителен адрес от директора на Федералното бюро за разследвания на САЩ, както и чрез колективната награда "Фалконе", връчена за добра работа срещу организираната престъпност. От 2008 г. Диков е един от тримата прокурори, които разрешават всички контролирани доставки, провеждани на и през територията на България. През същата година е включен в Междуведомствена работна група по изготвяне на Национален план за противодействие на тероризма, приет от Министерския съвет същата година. В атестацията му са отразени и делата с "голям обществен интерес", наблюдавани и от Европейската комисия, по които Евгени Диков е работил. Сред тях са делата срещу Пламен Галев и Ангел Христов - Братя Галеви, срещу групата на Йордан Тонов - Данчо Пръча във Враца, срещу групата на Будимир Куйович, срещу бандата на Златомир Иванов-Баретата, срещу Веселин Данов и Иван Славков във Варна, срещу групата на Петър Стоянов - Сумиста и др. Макар популярен сред прокурорите като "кошмарът на бандитите" Диков в личния си живот е твърде скромен човек и дори обича да отглежда цветя. В своеобразната градина в апартамента му е пълно с кактуси. Те са свещените цветя, до които се докосва само Диков и са абсолютно забранени за двата померана, на които се радва семейството. Кученцата били три, но едното взела една от двете дъщери на Дикови да го гледа. Бъдещият шеф на следствието обича спорта, привърженик е на "Левски", но признава, че предпочита волейбола, не само заради успехите на родните национали, но и защото като студент е практикувал този спорт. Семейството обича пътешествията и често пътуват в страната и чужбина. Самият Диков обаче не обича да шофира, а предпочита да го возят. Съпругата му Лидия Дикова е известен столичен адвокат, занимава се с граждански дела. И двете им дъщери са наследили професията на майка си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай