Тони си слага главата в пастта на алигатор

Тони си слага главата в пастта на алигатор | StandartNews.com

Цирк "София" възкръсва утре, Фандъкова води внука си на първото представление

Звероукротителят Тони Гертнер ще покаже смело сърце и ще пъхне главата си в пастта на 4-метров алигатор утре на първото представление на национален цирк "София". Номерът е част от зрелище, в което под дресурата му ще стряскат нилски крокодили, бои, игуани и три алигатора.

Сред знатните гости на премиерата ще бъде и Йорданка Фандъкова, която ще заведе 7-годишния си внук Алекс. Първото шоу на възродения цирк ще бъде в 18,30 ч утре, 1 юни. Шапитото е разпънато на бул. "Скобелев", в "Зона Б5", на крачка от Руски паметник. Заедно с Фандъкова лентата ще пререже и ветеранът на цирковото изкуство у нас Кръстьо Първанов, който е единственият роден носител на голямата награда "Златният клоун" от фестивала в Монте Карло и бивш директор на прочутия в миналото цирк.

Първото национално турне на пътуващото шапито стартира в подкрепа на кандидатурата на София и югозападен регион за Европейска столица на културата 2019. Собственикът на цирка Силвестър Лолов и артистичният директор Драгомир Драганов обещават на зрителите бляскава атмосфера и завладяващи емоции под купола. В международната програма на цирка дебютират най-младите български надежди на обичаното изкуство. Участват артисти от Германия, Австрия и Русия.

След дълго отсъствие на манежа се завръща известният клоун Фери Янакиев, чийто баща е дългогодишният артистичен партньор на легендарния Тошко Козаров.

Трупа Константиновски ще се представи с няколко акробатични номера, а сред тях е внукът на прочутата Маргарита Назарова, укротителка на тигри. Сред звездите от афиша се откроява и 14-годишният Бонислав Аврамов, който балансира върху цилиндри и същевременно жонглира. Номерът му е респектиращо сложен, категорични са колегите му.

25 животни ще дефилират на манежа. "Техните изпълнения са като игра. Не ги принуждаваме да правят противоестествени за тях неща. Ние се грижим много за животните при нас", казва Силвестър Лолов. Сред тях има зебри, двугърби и едногърби камили, тибетски якове и африканско ватуси, магаре албинос, арабски коне, лами, понита, носато мече и мног, много други. Изключително забавно е включването на птиците в шоуто, сред които има гълъби, фазани, папагали. Арата на име Яго бил много стеснителен на сцената, а зад кулисите не млъквал.

В чест на официалното откриване на цирка по време на целия софийски гастрол билетите за едно дете до 7 години, придружено от един възрастен, ще струват общо 10 лева. Представленията ще бъдат в сряда, четвъртък и петък от 18,30 часа, а в събота и неделя от 16 и от 18,30 часа. През септември циркът ще поеме към Турция, пак на турне.

Историята

Преди 10 ноември 1989 г. имаше три големи пътуващи цирка у нас - "Добрич", "Глобус" и "София". Гастролираха в целия свят и носеха милиони печалба. "Но по времето на Елка Константинова, когато беше министър на културата, беше закрита дирекция "Български циркове" и артистите останаха на улицата", казва Силвестър Лолов. След това шапитото на цирк "София" било разпродадено. Известно време пламъкът на това изкуство се поддържаше в Софийски цирк на сцената на читалището "Веселин Андреев". Сега Лолов е регистрирал като културна институция в Министерството на културата марката "Български национален цирк "София". Има амбицията и вярата, че ще възроди класическите циркови представления и трупата отново ще обикаля далечни земи. Нашето изкуство има бъдеще, хората са жадни за това, категоричен е Лолов. Той е благодарен за подкрепата на Йорданка Фандъкова, както и на "Софийски имоти", предоставили им площадката, на която да разпънат шапитото.

Чисто нов блясък

Още щом прекрачиш в цирка, бляскавата атмосфера е тази, която те грабва и държи до края. Ложите са в плюш, обшит със златни иширити, кристални полилеи ще придават допълнителен разкош в цялата симфония на това изкуство.

Фасадата на цирка е реставрирана до последния винт и е същата като на цирк "София" от едно време, казва Лолов. Тя е подарена от Давид Бузгьов, който я е откупил и съхранявал навремето. Цялото останало съоръжение е чисто ново, закупено от Италия и по последен писък на този вид оборудване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай