Тодорка с лъвски скок в Чудесата

Тодорка с лъвски скок в Чудесата | StandartNews.com

Най-древната европейка Тодорка направи лъвски скок в онлайн референдума за най-значимо археологическо откритие. 25-годишната жена от неолита вече е на 8-о място в класацията от кампанията "Чудесата на България".

Останките на Тодорка бяха открити в праисторическото селище Оходен край Враца през 2004 година. В топ 10 за най-велика находка влезе и Александровската гробница. Там е намерил вечен покой тракийски цар. Много ценни са стенописите, които са свързани с лов на глигани и пиршество. От тях можем да научим много за тракийското царско облекло, за украсата на конете. Античният храм на Кибела в центъра на Балчик също пълзи нагоре в референдума. Той е популярен по света благодарение на български учени - археолози и епиграфи. Перфектното съотношение между добре запазен древен архитектурен обем и атрактивни находки го превръщат в истинско туристическо бижу.

От началото на старта от гласуването на 2-ри август до сега на първо място е Провадия - Солницата. Тя събира 37 на сто от гласовете на участвалите в онлайн вота. Смята се, че това е най-старият град на Европа - на 6500 години. Точната датировка се изследва от учени в Оксфорд. В края на миналото лято археолозите попаднаха на древния некропол край селището, където са се извършвали ритуални погребения на владетелите на солта. Сега се изследва древният солодобивен производствен център. Ще се проучва светилището, ще продължи работата и по некропола.


Второ място в класацията за най-значима находка е Долината на тракийските царе. Уникалният комплекс от надгробни могили в Казанлъшката котловина събира 23%. Гласуването продължава с пълна сила. На ден във вота се включват хиляди българи. Онлайн референдумът набира популярност и сред нашите сънародници зад граница. Всеки, който иска неговото откритие да мине по-напред в класирането, може да даде своя глас на bgchudesa.com.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай