Тодор Доцев се гмурка в Червено море

Тодор Доцев се гмурка в Червено море | StandartNews.com

Здравото тяло, в което се разполага здравият дух, е идеал дори за най-големите бохеми сред известните хора. Повечето от тяхната каста се сещат от време на време, че препускането из асфалтовата джунгла не е спортът на живота им. И хукват към фитнеса, където се потят до непоносимо ускоряване на пулса и без особени резултати. Тогава започват да обменят опит с колеги по градско безхаберие, които винаги са "на юруш" по темата.

Други - известни или неизвестни - люде питат и разпитват, четат и търсят информация за модерните дисциплини, които ще осигурят комфорт не само на физиката, но и на психиката им. Те са готови да пробват най-новите възможности - като дъската падъл и височинното катерене. Върховно е, когато кефът съвпадне с полезното, твърдят те. Ето как използват ваканцията някои от хората из светските хроники у нас.

Тодор Доцев, който се прочу не само от сцената на театър "Възраждане", но и в "Пистолет, куфар и три смърдящи варела", е страстен пътешественик, приключенец, любител на всичко ново. Плува, гмурка се, кара колело, мотор и практикува нови забавни дисциплини, измислени от артистичния елит на къмпинг "Корал". Открива трекинга, така нареченият пешеходен туризъм, когато преди време закъсва с мотора в Хималаите. "Слязох надолу към най-близкото населено място да търся помощ. И осъзнах колко е хубаво да се разхождаш из природата. Сега и у нас вървя по определени забележителни маршрути", разказва той. Като дете имал колело "Спутник", но веднъж динамото се закачило някъде по вилките, станала авария и Тодор излетял 2 метра в страни. Рани, сълзи и колелото заживяло в гаража за известен брой години. Когато бил на 15-16 пак го подкарал и решил да изненада родителите си, които били на море. Тръгнал към тях с колелото и спирал в различни градове при приятели да преспива. Стигнал до майка си и баща си, а те едва не припаднали. Затова го качили на автобуса, като лично прибрали колелото в багажника, за да са сигурни, че ще се прибере благополучно.

Преди месеци Тодор беше на пътешествие из Йордания и естествено опита и дайвинга в Червено море. С приятели се качили на яхта, която отвеждала към потънал танк - приятна атракция за гмуркачите. "Сякаш художник е изсипал палитра с цветове на дъното", споделя актьорът. Неотдавна със съпругата му Мирела качили невръстния им син на Олимп и бебокът си стоял най-невъзмутимо в кенгуруто. През лятото отново са замислили да го разхождат по далечни места. Но преди това ще посетят по традиция къмпинг "Корал", където Тодор обича да играе плажен волейбол с близкия си приятел Орлин Павлов. "Тази игра е като психоанализа", издава Тодор. Там се събират много техни колеги, които измислят дисциплини като фрий еър стайл - с подръчни средства по море трябва да се добереш от точка А до точка Б. Може да е върху галон от минерална или чадър. Тодор обича и водните ски, но пасажите от медузи му напомнят, че не е недосегаем.

Любен Кънев се качва на сърфа заради фобия

Любен Кънев, ченгето Тодоров от "Под прикритие", преди време подкарва сърфа с истинска страст - досущ като Киану Рийвс като човек на ФБР в "Точка на пресичане". Любо се запалва по този спорт миналата година след снимките на сериала в Свети Влас. Като всяко морско дете се опитва да плува с размаха на Майкъл Фелпс, но понякога пътят до съвършенството отнема време. Роденият в Стара Загора, но израснал във Варна юнак, дълго време имал фобия от водата. Щом родителите му го водели на плаж, реввал като рок звезда.

Веднъж майка му решила да му покаже делфинариума. Там качили няколко деца в лодка за близка среща с големите риби. Всички плачели, а лелките ги натискали да стоят вътре мирно. Било като в детски филм на ужасите. Любо не помни как, но по едно време се озовал в прегръдките на инструктора, който го завел до делфина. Той го погалил по муцуната и перките. Бил очарован. "Няма да забравя как делфинът ме погледна право в очите", разказва актьорът. След това се понаучил да плува. Сега е решил, че сърфът може да му послужи като лечение от фобията към вода. Качил се миналото лято с компания и падал често, но ставал и продължавал. Няма търпение да ходи по водата и това лято.

Башар Рахал яха хавайка

Башар Рахал също казва, че не е от най-големите майстори, но е фен на уинд сърфа от няколко години. Практикува го предимно у нас, но веднъж се пробвал и в Ел Ей и станал голям екшън. Изтърсил се от дъската, тип хавайка, и дотичал спасител със скоростта на светлината - като в популярния сериал с Памела Андерсън. Башар бил попаднал в някакво течение и колкото и да плувал, не можел да се оправи, но човекът го измъкнал.

Първият път, когато Башар се качил на сърф, било по Черноморието. Тогава проявил смело сърце и сам си наел дъска. Хората от близкото кафене припаднали от смях, наслаждавайки се на импровизиран спектакъл от висока класа. Актьорът обаче видял някакво опитно хлапе до себе си и започнал да повтаря движенията му. Така лека-полека се закрепил. След време вече взел няколко урока, после карал уверено с компании и приятели. Голямата му дъщеря, 12-годишната Клои, е невероятно добра върху сърфа. Тя ходила на уроци и сега направо отвява баща си, докато порят вълните. "След сърф се оказвам целият ожарен, червен, изгорял", разказва със смях чаровникът, един от най-запалените къмпингари у нас. Башар е опитвал още един морски спорт, кану каяк, но дългото каране така го изтощило, че рядко се сеща да повтори.

Митко Кърнев обикаля Родопите с байк

Митко Кърнев е запален по колоезденето и още преди 10 години си е направил маунтийн байк по поръчка, с който обикаля горите тилилейски. Китаристът на Д2 пришпорва звяра на колела предимно из Родопите. Веднъж спрял да бивакува в някаква местност, но тръгнал да се разхожда с колелото и кучето си Дейвид. По някое време видял, че джиесемът му няма сигнал, започнало и да се стъмва. Знаел, че наоколо шарят и доста мечки. Станало страшничко и той взел в едната си ръка пуделът Дейвид, а с другата управлявал. Попътували 20-30 км и намерили къде им е палатката, дошла и мобилната връзка. И понеже нямали одеала, Митко и Дейвид се топлили в дружеска преградка като в романа "Без дом". Дейвид е вече на 12 години, но Митко още не се е отказал да му намери жена.

Лютаков опъва лък като шампион, Флорин гребе като Руми Нейкова

Симеон Лютаков преди броени дни възроди спортни страсти - актьорът фотограф опъна лък като в най-ранната си младост. Това се случи в лагера за пълно преобразяване на колежката му Евелина Борисова край Каварна. Мони се появи там с най-новата си изгора - Лилия Милева. Изящната балерина също се включи в маратона от спортове и съвсем мъжки премери мускули с останалите от компанията. Тя греба като за световно в лодка с Ирина Флорин - попзвездата, за която няма невъзможни неща. (Неслучайно певицата се съблича в последния си клип "Очакван непознат"). Мони и Лилия особено си паднаха по височинната тренировка със специална маска. "Тя има различни клапани, които редуцират притока на кислород. Все едно изкачваш висока планина. Стигаш до 914 метра надморска височина или чак до 5791 метра. Организмът работи на по-високи обороти, за да се адаптира към недостига на кислород. Така повишаваш функционалните си възможности и подобряваш спортната си форма. Досега не бях си слагал височинна маска, нито пък бях играл голф. Оказа се, че съм страхотен на стрелба с лък, но съм бил младежки републикански шампион по стрелба, така че имам точен мерник", коментира Лютаков.

Режисьорът и тв водещ Георги Тошев пък споделя увлечението си по падъла - нещо като дъска за сърф, но гладка, без крило. "Бил съм на много места по света, що нещо съм видял и опитал, но такова чудо никога не е било. Само да можехте да ме видите облечен в неопрен, изправен на падъла и греба с греблото. Страшен кадър! Жестоко е! Вече по-лесно пазя равновесие - във водата и на сушата", признава Жоро.

"Когато човек преодолява всички предизвикателства, със сигурност се харесвате повече - външно и вътрешно", коментира идеологът Евелина Борисова. Звездата от "Седем часа разлика" е запалена по стрелба с лък и пистолет, езда, ски, тенис, катерене. Известна и с екстремните си пътешествия до Антарктика, Килиманджаро, Мачу Пикчу, до базовия лагер под Еверест.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай