Тиквичките. Защо са толкова полезни и как да ги консумирате

Те са добър помощник за сваляне на килограми

Тиквичките. Защо са толкова полезни и как да ги консумирате | StandartNews.com
  • Подобряват храносмилането
  • Забавят стареенето
  • Понижават нивата на кръвната захар
  • Подпомагат здравето на сърцето
  • Подобряват зрението
  • Увеличават енергията
  • Подпомагат отслабването
  • Имат противовъзпалителни свойства

Сурови, варени, печени, те имат невероятен вкус, могат да бъдат част от нашите кулинарни шедьоври, но по-важното е, че имат редица ползи за здравето.

За тях е добре известно, че помагат за свалянето на килограми, като едновременно с това добавят хранителна стойност на диетата ни. Освен това спомагат за подобряване на зрението и предотвратяване на всички заболявания, които се появяват от недостиг на витамин С. Спомагат и за намаляването на холестерола.

Съдържат и значителни количества калий, фосфорна киселина и витамин А, важни за доброто здраве.

По гръцки

Продукти: 3 бр. тиквички, 1/2 ч.ч. царевично брашно, 1/2 ч.ч. пшенично брашно, сол, чесън на прах, олио, кисело мляко, копър

Приготвяне: Тиквичките се измиват, обелват и нарязват на много тънко по дължина. За целта може да се използва белачка за зеленчуци. Лентичките се слагат в купа студена вода, добавя се лед и така престояват десетина минути. По този начин след като се извадят от купата и изпържат, стават много хрупкави.

В чиния смесваме брашната, сол и 1/2 ч.л. чесън на прах за леко чеснов вкус. Овалваме всяка лентичка в панировката от двете страни и пържим в сгорещено олио, съвсем за кратко. Поднасяме с млечен сос, приготвен от кисело мляко, чесън и копър.

 

 

С моцарела и песто на фурна

Продукти: 5 тиквички, 1 връзка босилек, 3 с.л. зехтин, 2 скилидки чесън, 20 г кедрови ядки, сол, 100 г моцарела

Приготвяне: Тиквичките (5 бр) се измиват и нарязват на колелца. Запържват се в тиган от двете страни, докато омекнат и станат леко златисти. Босилекът (1 връзка) се измива и заедно с почистените скилидки чесън (2 скилидки), солта, зехтина (3 с.л.) и кедровите ядки (20 г) се поставя в блендер и се пасира до получаването на сос песто. В тавичка се подреждат колелца тиквички, поливат се с малко босилеково песто и се поръсват с моцарела. Следва отново ред тиквички, песто и моцарела. Това се повтаря до изчерпване на продуктите. Ястието се пече до готовност при 180 градуса. Поднася се горещо.

 

 

Пълнени и панирани цветове от тиквички

Продукти: тиквени цветове 12 броя, извара 150 грама, чесън 3 скилидки, копър 1/2 връзка, босилек 10 листа, зехтин 1 супена лъжица, орехи 2 супени лъжици, брашно 4 супени лъжици, яйца, броя

Приготвяне: Изберете възможно по-свежи, по-големи тиквени цветове, като е добре те да са с малки тиквички, тъй като така остават много по-свежи, а и се получават доста по-вкусни. Измийте копъра и босилека и ги нарежете на ситно, добавете ги към изварата, заедно с ореховите ядки, ? чаена лъжица сол и зехтина и разбъркайте добре. Внимателно разтворете тиквените цветове и ги напълнете с така приготвената плънка. Разбийте яйцата. Оваляйте тиквените цветове, заедно с малките тиквички в брашно, след това в разбитото яйце и пържете в добре загрята мазнина. Готовите цветове поставете върху кухненска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.

 

 

Ролца с крем сирене

Продукти: тиквички 3 броя, крем сирене 150 грама, чесън 3 скилидки, орехи 3 броя, копър 1/2 връзка, зехтин 2 супени лъжици, зехтин 2 супени лъжици, оцет 2 супени лъжици

Приготвяне: 3средно големи тиквички. Измивате ги, отрязвате двата им края и ги нарязвате на тънки филийки по дължина. На оребрен тиган, на скара или на грил изпичате тиквичките от двете страни, слагате ги в купа, като ги овкусявате с 1/2 чена лъжица сол, зехтина и оцета. Почиствате и счуквате скилидките чесън, почиствате и нарязвате копъра и орехите на ситно и изсипвате тези съставки в купа. Добавяте крем сиренето и разбърквате добре докато съставките се смесят добре.

В единия край на изпечените тиквени филийки слагате част от сместа, завивате на колелце, след което го забучвате с клечка за зъби, за да се фиксира и да не се развива.

 

 

Студена супа от тиквички и авокадо

Продукти: тиквички 2 броя, авокадо 1 брой, лимон, 1/2 брой, кисело мляко 1 чаена чаша, копър 1/2 връзка, орехи 1/2 чаена чаша, бульон 500 мл

Приготвяне: Измивате тиквичките, обелвате ги и ги нарязвате на едри кубчета. Варите тиквичките до пълно омекване в бульона. По-добре е да ползвате приготвен от вас домашен бульон, за да бъде по-натурален вкуса му, но ако нямате такъв може да ползвате и кубче бульон. След като тиквичките се сварят ги изваждате от бульона, в който са врели.

Пасирате сварените тиквички, заедно с обеленото авокадо, киселото мляко, сока на лимона и 1/2 чаена лъжица сол. Може да пасирате с пасатор, или пък с кухненски робот. Ако получената каша е много гъста добавяте 1-2 черпака от бульона, в който са врели тиквички, за да я разредите. Готовата супа прибирате в хладилника за да се изстуди напълно. Преди сервиране поръсвате всяка порция студена крем супа от тиквички и авокадо със ситно нарязани копър и орехи, а любителите на чесън може да добавят и някоя друга скилидка счукан чесън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай