Тайнствен Икар остави 10 села без ток

Тайнствен Икар остави 10 села без ток | StandartNews.com

Делтапланеристът се блъснал в електропровод край Ковачевци и по чудо оцелял

Икар с мото-делтапланер се блъсна в електропровод, по чудо оцеля и остави десет села в Пернишко без ток. Нелепата случка се разигра днес сутринта малко след 8 часа в района между общинския център Ковачевци и село Ракиловци. За инцидента съобщиха първо от ЧЕЗ, защото при тях започнали да валят сигнали за аварията. Обаждали се хора от Ковачевци, Косача, Сирищник, Светля, Калище, но ток нямало и в земенските села Еловдол, Долна Секирна, Горна и Долна Врабча, както и в радомирското Радибош.

Оказа се, че при сблъсъка се скъсал основен захранващ кабел на електропровода. От общината в Ковачевци обясниха, че самият делтапланерист не е пострадал. След падането сам събрал оборудването, по което имало щети, и си тръгнал.
Не разбирам как не е пламнал в мига или пък не е станал на пепел, коментира председателят на Пернишкия клуб по делта и парапланеризъм Димитър Ралев. Според него само чудо е спасило колегата им. Икарът късметлия не бил от местния клуб, защото Ралев проверил веднага четиримата планеристи от пернишкия клуб, които летят с мото-делтапланери. През този сезон мото-делтапланери се използват за третиране на посевите и най-вероятно колегата е вършил точно това, предположи Ралев. Често над посевите се издигат хора с крила, които пръскат полето или извършват други услуги на земеделските стопани. Според свидетели на инцидента причинителят на електроаварията казал, че не видял жицата и затова се блъснал, но Ралев смята, че това е необяснимо и може да се дължи само на разсеяност или отклоняване на вниманието.

След аварията екипите на ЧЕЗ са реагирали незабавно и към 11.10 часа аварията е била отстранена и електроподаването е възстановено. Пернишките планеристи очакват и да разберат кой е човекът оцелял в страшния сблъсък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай