Тайно послание крие парашутът на марсохода

Огромният парашут, използван от марсохода „Пърсивиърънс”, съдържал скрито послание

Тайно послание крие парашутът на марсохода | StandartNews.com

Огромният парашут, използван от марсохода „Пърсивиърънс” при кацането му на Марс, съдържал скрито послание, пише Асошиейтед прес.

Инжинерът Иън Кларк, който е запален любител на пъзелите и загадките, решава да използва бинарен код, за да изпише Dare Mighty Things, което е превод означава „Осмелете се на велики дела”.

Буквите от посланието са скрити в оранжевите и бели ивици на 21-метровия парашут, които съдържат и GPS координати на централното управление на мисията на марсохода в Пасадена, Калифорния.

A systems engineer and puzzle enthusiast used a binary code to add a secret message to the parachute used by NASA’s Perseverance rover to land on Mars. https://t.co/lIPy27962v

— euronews (@euronews) February 24, 2021 ">

Инженерите искали парашутът да е с уникален дизайн и така скриването на послание се оказало идеално за целта. Само шестима души в екипа знаели за него до кацането на марсохода на Червената планета миналата седмица.

„Осмелете се на велики дела” е фраза, използвана от президента Теодор Рузвелт, която е мото на инженерите в НАСА и е изписана по стените на сградата, в която се помещава мисията по контрол на „Пърсивиърънс”.

 „Трябваше да измислим начин да я закодираме, но така, че да не е твърде очевидно”, споделя Кларк. Що се отнася до GPS координатите – те указват място само на 3 метра от входа за посетители в центъра в Пасадена. 

Historic British manufacturer Heathcoat Fabrics, established in 1808, has made the parachute that will help land NASA's Perseverance rover on Mars. The Devon-based firm's canopy will slow the probe down from speeds of around 12,500mph to 200mph. @Heathcoatfabric #UKmfg?? pic.twitter.com/cDTxlGgiG9

— FactoryNOW (@FactoryNOW_) February 18, 2021 ">

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай