Тайният код на Sagrada Familia. Посланието на най-мистичния архитект

Част от проекта е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО

Тайният код на Sagrada Familia. Посланието на най-мистичния архитект | StandartNews.com

Част от проекта е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО

Очаква се църквата да бъде достроена през 2026-а г., когато се навършват сто години от смъртта на архитекта Гауди
 

Годината е 1882-ра и в испанския град Барселона започва строеж на катедрала. Църквата ще носи името Sagrada Familia - "Светото семейство". Първоначалният проект е за съвсем стандартна за времето си католическа катедрала. 

Саграда Фамилия е вдъхновена от продавача на книги Хосе Мария Бокабела. След посещение във Ватикана през 1872-ра г., Бокабела се завръща от Италия с намерението да построи църква, вдъхновена от базиликата в Лорето. 

Автор на проекта е Франсиско де Паула дел Вилар, който следва преобладаващите насоки на времето, като неговият проект очертава римокатолическа катедрала в неоготически стил. Първата копка е направена на 19 март същата година, а след това проектът е даден на Антони Гауди. Три години по-късно - през 1895-та г. параклисът на свети Йосиф е открит в криптата и са проведени първите литургии.

Без да осъзнава, че тази църква ще се превърне в най-емблематичния паметник на неговото творчество, Гауди се впуска в строежа на храма. Той иска да създаде грандиозен паметник, изпъстрен с множество скулптури и с монументално излъчване на класическите католически катедрали. 

Плановете за строежа на църквата са опожарени по време на гражданската война. Сградата има три фасади, като над всяка една се издигат величествени кули. 

История, днес разпространявана повече като предание, разказва, че Гауди коментирал дългия период на строителство на катедралата с думите: "Моят клиент не бърза". Когато той умира при нелеп инцидент с трамвай, базиликата е завършена едва на двадесет процента. След неговата кончина работата по строежа на катедралата продължава под ръководството на главния му ученик Доменик Сугранес и Грас. Камбанарията, посветена на апостол Варнава, е единствената, която Гауди вижда завършена. Последните 15 години от живота си Гауди изживява отдаден единствено на строежа на катедралата. Умира в близост до нея, намирайки смъртта си под трамвай. Така оставя най-уникалния си шедьовър незавършен. 

Тялото на известния архитект било погребано в криптата на недостроения храм на Светото семейство.

Разчитайки единствено на частни дарения, строителството на Саграда Фамилия напредва бавно, но бива прекъснато от Гражданската война в Испания. През юли 1936-та г. анархисти подпалват криптата и проникват в работилницата, като частично унищоживат първоначалните планове на Гауди. 

Настоящият дизайн на църквата се основава на реконструирани версии на плановете. 

През 1939-та г. Франческ де Паула Кинтана поема управлението на обекта, който успява да продължи благодарение на материала, който е спасен от работилницата на Гауди и който е реконструиран от публикувани планове и снимки. От 1940-та г. четирима архитекти поемат строежа на църквата, а до средата XX-ти век строителството все още се извършва с помощта на дървени скелета. Много далеч от използваните днес средства.

Строителството е възобновено с прекъсвания през 1950-та г. Напредъкът в технологиите като компютърно проектиране и иновативно цифрово управление оттогава позволява по-бърз напредък в строителството.

В средата на ноември т.г. със светлинно шоу катедралата "Саграда фамилия" в Барселона отпразнува завършването на кулите на евангелистите, с което се доближава към финалния етап на строителство си, започнало преди 141 години.

Последните две от общо четири 135-метрови кули, посветени на eвангелистите Матей и Йоан, бяха завършени в края на септември с монтирането на огромни бели фигури във формата на човешки бюст и орел.

Другите две, посветени на Лука и Марк и украсени с големи фигури, изобразяващи бик и лъв, бяха готови миналата година. 

Забележителната базилика, проектирана от каталунския архитект Антонио Гауди, завършва изграждането на комплекса, посветен на евангелистите. Тези кули ще бъдат третите по височина в катедралата.

Кулата, посветена на Света Богородица, която беше завършена през 2021-ва г., се издига на 138 метра и ще бъде втората по височина в базиликата. Най-високата точка на "Саграда фамилия" ще бъде посветената на Исус Христос кула, планирана да е 172,5 метра. Целта на строителите е тя да бъде готова през 2026-та г., когато се навършват сто години от смъртта на Гауди.

Първоначалните планове предвиждаха тогава да е готова цялата катедралата, но пандемията от Covid-19 забави проекта.

Заедно с шест други сгради на Гауди в Барселона, част от ла Сграда Фамилия е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, като свидетелство за "изключителния творчески принос на Гауди в развитието на архитектурата и строителните технологии", "който представлява ел Модернизма на Каталуния" и "очаквано повлия на много от формите и техниките, които са били от значение за развитието на модерното строителство през XX-ти век".

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай