Тайната на опитните сладкари. Тирамисуто, което се топи в устата

Как да приготвим този вкусен десерт

Тайната на опитните сладкари. Тирамисуто, което се топи в устата | StandartNews.com

Имате нужда от чаша кафе, което да пробуди сетивата ви? А какво ще кажете за кафе в чинийка? Великолепното италианско изкушение – перфектното тирамису, не случайно носи това име, което в превод означава „Вдигни ме на крака“. Десертът е на основата на бишкоти или бисквити, крем маскарпоне и захар, а най-важната му съставка е именно кафето, което в съчетание с ароматното какао, с което се наръсва сладкишът, го превръщат във вкусно пътешествие за сетивата, което пробужда ума и тялото. Любителите на кафето и десертите не пропускат да споменат предимствата му и да похвалят вкуса му, както и да го сервират на колегите или приятелите вместо ароматната топла напитка за събуждане.

Да се приготви перфектното тирамису обаче не е лесна задача. Вероятно като нов десерт, който не може да бъде открит в готварските книги, излезли от печат преди 1960 година, той все още е предизвикателство за майсторите и се изисква както нюх, така и умения при приготвянето.

Перфектното тирамису – историята на кафето в чиния

Този сравнително нов десерт, чиято родина е Италия, днес се сервира по целия свят и се приготвя от домакините за семейството и приятелите. В сладкарската традиция тирамисуто има прилики с някои десерти като Шарлота, крем Пастичера и други, но не може да ги наречем десерти, на основата на които тирамисуто е възникнало.

Историята на този ароматен и вкусен десерт е представена в списание Vin Veneto от 1981 г., като самият той е приготвен за първи път между 1960-та и 1970-та година. Счита се, че е дело на сладкар, работещ в Германия, но въпреки местоработата на този сладкар тирамисуто си остава италианско изкушение за сетивата, открито в ресторант „Але Бекерие“ в град Тревизо.

Книгата на Падовани, посветена на тирамисуто, на произхода му и малките тайни на шеф готвачите при приготвяне на сладкото лакомство, не само го представя като най-обичания италиански десерт, но ще ви запознае и с най-дълбоките кътчета от историята му. Сред легендите за произхода на десерта е разказващата за град Сиена, където е приготвен по повод посещението на великия херцог Козимо III Медичи. Именно там сладкишът е наречен „супа на херцога“.

И наистина – консистенцията му била толкова течна, че спокойно можел да се хапва с лъжица като супа. Днес можем да станем свидетели на различни варианти на тирамису, включително на такива, които се сервират задължително с лъжичка или на вкусни слоеве, кой от кой по-апетитен, в чашка.

И въпреки че десертът се поднася навсякъде по света, италианците пазят като реликва и семейна тайна точната рецепта с вълшебна съставка за тирамису. Повечето считат, че перфектното тирамису – тайната коя съставка му липсва, за да погъделичка сетивата, и как да го приготвите като шеф готвачи, е дълбоко пазена тайна, Ще открехнем вратата и ще повдигнем завесата на тази тайна, за да разберете как да приготвите перфектното тирамису, за да се насладите максимално на резултата. Ако считате, че замяната на какаото с шоколад е тайната, грешите. Нито плодовият сироп, който някои майстори слагат, нито шоколадът са онези съставки, които правят от доброто тирамису перфектното.

В ликьора е истината и въпреки че той, както алкохолът като цяло, не присъства като съставка в старите оригинални рецепти, именно ликьорът прави от този десерт перфектното тирамису. Топлите сладки нотки на ликьора, ароматът който придава на десерта, съчетани с кремообразния и богат вкус, правят тирамисуто с алкохол най-приятното за сетивата. Деликатният вкус на пластове маскарпоне и италиански крем са в контраст със силното присъствие на еспресото и остротата на какаото на прах и постигат съвършения баланс, галещ небцето. Ако се чудите какъв  точно е ликьорът, който големите майстори сладкари препоръчват, то това е кафеният ликьор. Подходящи и придаващи уникален вкус са и брендито, и виното, като най-често използваното вино е марсала. Ние обаче препоръчваме да пробвате ликьор или ром за максимална наслада за сетивата.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай