Тайната на опитните готвачи: Как да приготвим яйцата

рецептата

Тайната на опитните готвачи: Как да приготвим яйцата | StandartNews.com

Яйцата по панагюрски,са много вкусни и също така представляват  един от най-здравословните начини за консумацията въобще на този продукт. Такъв начин за приготвянето им е добре познат в световната кухня под названието „яйца пошет“ (от фр. „пошет“ - торбичка) и дори представлява традиционна френска закуска.

За да получим добре „поширано“ яйце или, по нашенски, яйце по панагюрски, то трябва да е възможно най-прясно, за да бъде белтъкът по-стегнат. Трябва да варим яйцата едно по едно с цел да не се смесят помежду си. Никога не трябва да добавяме сол към водата, за да не попречим на коагулацията на белтъка.

  Щом водата заври, добавяме една до две чаени лъжички ябълков оцет, за да помогне на белтъците да коагулират и да подобрят крайния си вид.

Преди да поставим яйцето във водата, трябва да намалим температурата с цел то да не се разпадне или втвърди. С помощта на тел е добре да създадем водовъртеж в центъра на съда, в който варим. После яйцето се чупи и поставя в центъра на тенджерата и се вари две до три минути: ще бъде готово веднага, щом белтъкът се стегне напълно. Изваждаме го от водата с решетъчна лъжица и го поставяме върху кухненска хартия, за да се отстрани излишната вода.

Ако искате „перфектно" оформено яйце, може дори да подрежете краищата му с кухненска ножица. След това се сервира веднага, щом се извади от водата и се подправи на вкус. Яйцата по панагюрски или „пошираните“ яйца може да се използват в различни ястия, като месна яхния, със спагети и доматен сос; със сандвичи и салати. Възможностите са почти безкрайни. Въпреки това, те може да са трудни за приготвяне, ако не знаете правилните трикове.

Фабио Гомеш, бивш състезател в кулинарното предаване „Мастер шеф Португал“, чиито рецепти станаха известни в социалните мрежи – във Facebook, TikTok и Instagram той има повече от 300 000 последователи, обяснява следното: „Най-важното е водата да не кипи. Температурата й не трябва да надвишава 90 градуса!“. Той препоръчва да използвате голяма тенджера с вода и няколко капки оцет или лимон. Когато водата е достигнала нужната температура, я разбърквате с голямо кръгово движение, като своеобразно торнадо. Щом въртенето й се забави малко, чупите яйцето и го добавяте. Движението на водата ще увие и събере белтъка така, че да не се развлече, докато се готви. Постъпвате така и със следващите яйца. Оставяте ги да се варят три минути и ги изваждате с решетъчна лъжица.

Рецепта за доматена супа с панагюрски яйца Съставки: 5 големи зрели домати, 2 големи глави лук, 2 нарязани на кубчета картофа, 2 скилидки чесън, 5 препълнени супени лъжици доматен пулп, 1 дафинов лист, 1 връзка магданоз, 100 г зехтин, вода, сол и червен пипер, 1 яйце на човек, препечени кубчета хляб (може и готови крутони от магазина).

Нарязвате лука на много тънки полукръгове, накълцвате скилидките чесън. Запържвате лука и чесъна с половината зехтин.

Обелвате доматите, отстранявате семките, и ги нарязвате на ситно. Прибавяте доматите с дафиновия лист към лука и чесъна, оставяте да се задушават още 5 минути. Добавяте вода на вкус, нарязаните на кубчета картофи, останалия зехтин, доматения пулп, сол, черен пипер и вързания с кухненски конец магданоз. Оставяте да се готви около 30 минути. Изваждате с черпак част от супата и я смилате в блендер. Връщате получената кремообразна маса в тенджерата. Готвите 5 минути и овкусявате с още подправки по ваш вкус. Чупите яйцата в малка купа и ги добавяте в тенджерата – по едно яйце на човек. Оставяте да се вари още около 3 минути. Сервирате с кубчета препечен хляб или крутони

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай