Тато наредил да се строи върху дюните

Вятър може да ги докара във всеки имот, твърдят предприемачи

Тато наредил да се строи върху дюните | StandartNews.com

Бургаската окръжна прокуратура е образувала 3 преписки след скандала с дюните в Несебър. Първите две касаят сделката за продажбата на 29-те декара държавна собственост, а третата е разпоредена от и.д. главен прокурор Бойко Найденов. Тя задължава районните прокуратури в Бургаска област да разследват всички разпоредителни сделки, както и правата на строеж с имоти, частна общинска собственост. Ще бъдат проверявани сделките, сключени чрез публичен търг, с конкурс или решение на общински съвет. Главният прокурор е наредил още да бъдат проверени и издадените разрешителни от министерства и други ведомства след извършени продажби. Проверката ще обхване всички сделки, сключени от месец юни 2010 г. до сега, и трябва да приключи до 20 февруари тази година.

Кампанията да се спасяват дюните е след дъжд качулка. Това твърдят предприемачи след шумния скандал с терена до Несебър.

Според тях целият курорт Слънчев бряг и половин Несебър са построени върху дюни.

Повечето от тях отдавна са унищожени и на мястото им са вдигнати луксозни хотелски комплекси. Всъщност цялата територия от нос Емине до Равда е осеяна с пясъчни дюни, признават местните хора. Градежите върху територии, които би трябвало да са защитени, започват още в далечната 1958 година, при това с благословията на самия Тодор Живков. Тогава в местността Малката несебърска пустиня е направена първата копка на бъдещия курорт Слънчев бряг.

Комунистическата власт взема решение да облагороди пясъчната пустош и тогава никой не мисли за опазване на хилядите декари с дюни. Партийните величия дори акцентират, че градят върху природно находище, като кръщават един от култовите ресторанти на брега с името "Дюни", който в демократичните години се превърна в бутиковия хотел "Дюн".

След няколко десетилетия комплексът се разраства толкова много, че не остава и следа от защитените дюни. С този мотив туристическият бизнес скочи срещу аферата "Дюнигейт". "Целият този скандал в Несебър е измислен от псевдоеколози. Първо, в нито един закон няма ясна формулировка какво точно означава понятието дюни. Второ, дори и да вземем предвид общоприетите схващания, то дюните са такива пясъчни образувания, които са подвижни и непрекъснато се местят. Тази година в моя парцел може да има дюни, но догодина вятърът ги мести например в съседния. Този процес не може да се спре, нито да се контролира, не може и да се предвиди. Но първо трябва законодателите да формулират точно и ясно какви белези носят дюните и едва след това да се търси отговорност от предприемачи и контролни органи, щом се установи, че тези образувания са нарушени. Но това всичко е в бъдеще време. Не може да се търси отговорност от един предприемач, че е разорал дюни, като не е ясно какво точно е дюни. По същата логика трябва да се анулират всички сделки в Слънчев бряг, защото целият комплекс е изграден върху дюни", коментира местният строителен предприемач Тодор Георгиев. Експерти от РИОСВ също признаха, че съществуващите формулировки за дюни са доста неясни и мъгливи с изключение на тези, които са посочени като местонахождения.

Междувременно стана ясно, че парцели с дюни са били раздавани на десетки крайно нуждаещи се жители на Несебър по времето на бившия кмет Николай Трифонов. Терените са в новия квартал "Черно море", който е на хвърлей място от местността Кокала.

В същото време стана ясно, че независим експерт предупредил още преди 4 години държавните инстанции, че в спорния парцел от 29 декара има дюни. Констатацията е изложена в специален доклад от проф. Коларов, който бил нает да обследва терена. Неговата проверка установила, че около 8,5 декара от парцела е зает с дюни, което представлява близо една трета. Никой обаче не взел доклада му под внимание и бургаската РИОСВ дала зелена светлина за урбанизирането на бившия горски фонд. Главен виновник за недоглеждането е тогавашният шеф на РИОСВ Симеон Симеонов, който от 3 години е в пенсия.

"Стандарт" го потърси за коментар, но той обясни, че не си спомня нищо за случая. "Питате ме за неща, които са станали преди 6-7 години. Аз не си знам документацията наизуст какво кога е минавало през мен", оправда се той. Симеонов обясни, че до момента никой от прокуратурата или някое министерство не го е търсил, за да му иска обяснения за "Дюнигейт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай