Тържествено отбелязване на обесването на Апостола

Тържествено отбелязване на обесването на Апостола | StandartNews.com

София. В София се проведе официалното честване 141-та годишнина от обесването на апостола Васил Левски.

 

Сред официалните държавни представители на властта са президентът Росен Плевнелиев, председателят на парламента Михаил Миков и кметът на София Йорданка Фандъкова. Представители от правителството са вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев, министърът на външните работи Кристиан Вигенин и министърът на отбраната Ангел Найденов.

 

Литийното шествие, водено от патриарх Неофит, стигна пред паметника "Васил Левски", а момента, в който представителите на държавата пристигнаха пред паметника за минута-две граждани викаха "Оставка" и "Предатели".

 

Хорова формация "Юлангело" изпълни евангелието.

 

Президентът Росен Плевнелиев: 


"141 години след мъченическата смърт на Апостола на свободата колцина си дават ясна сметка, че трябва да съхраним и предадем на поколенията идеала на Левски. Той ни учеше, че успехът на едно дело винаги е в ръцете на народа. Левски и 1000 български велики личности изкова нашия национален идеал за „Чиста и свята република". Българските граждани независимо от своята вяра и етническа принадлежност са способни да го осъществят – Свобода, равенство и европейско развитие. Все още не сме равни на другите европейски народи и не сме изградили чиста и свята република."

 

Малко по-късно церемонията приключи, а официалните гости напуснаха района. Полицията започна да пропуска от двете страни на булевард "Васил Левски" граждани, които искат да отдадат почит, оставайки цветя пред паметника на Левски.

 

В края на официалната церемония след едноминутното мълчание на колене в почит на Апостола група граждани зад загражденията около паметника скандираха "Оставка". Това се повтори и след изпълнението на химна на България. При обявяването на венците, които се поднасят от официални лица, имаше викове "Ууу" при произнасянето на името на председателя на НС Михаил Миков, както и на отделните министри на правителството, и на политическите партии на БСП и ДПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай