Тържествена заря освети Независимостта

Тържествена заря освети Независимостта | StandartNews.com

Велико Търново. Тържествена заря-проверка освети честванията на 105-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Церемонията започна в 19.30 ч. на пл. "Цар Асен I" в Старата столица. Присъстваха премиерът Пламен Орешарски, председателят на Народното събрание Михаил Миков, вицепрезидентът Маргарита Попова, министри, военни и висши духовници. Президентът Росен Плевнелиев отсъства, тъй като е на работна визита в Съединените американски щати.

Независимостта на България е обявена на 22 септември 1908 г. в черквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново. Традиционната заря-проверка припомни събитията и почете паметта на личностите, извършили историческия акт, наред с геройски загиналите  воини за свободата и независимостта на България. Прочитането на манифеста на княз Фердинанд е своеобразна победа на българския народ над решенията и политиката на Великите сили, България става пълноправен участник в международните отношения и успява да се пребори с геополитическите ограничения, наложени й от Берлинския договор. С този акт е завършен дългият процес на възраждане на българската държава.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков прие почетния строй по повод честванията. Той завърши словото си с думите от Манифеста: "Да живее независима и свободна България! Да живее българския народ!"

Курсантите на Националния военен университет "Васил Левски" изпяха химна на Република България. След това фойерверките озариха небето в чест на националната ни независимост и в памет на личностите, които са я направили възможна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай