Търсят изход от проклятието "Марковска"

Да се повтори клетвата или изборът, чудят се депутатите

Търсят изход от проклятието "Марковска" | StandartNews.com

София. Несбъднатата съдийска клетва на Венета Марковска надвисна като проклятие над депутатите.

Очаквам още днес или в най-близките дни парламентът да започне процедура за нов избор за конституционен съдия. Това каза премиерът Бойко Борисов по повод спорния казус.

Случаят предизвика бурни дебати сред депутатите. Синята коалиция поиска да се отмени част от решението на парламента за избор на конституционни съдии. Според техни юристи в Конституцията не съществува изрична разпоредба, която да забранява това. "Ако има съгласие между парламентарните групи, ако се стигне до такъв текст, до такова решение и не го атакува никой, кризата ще бъде преодоляна", коментира депутатът Веселин Методиев. Той допълни, че в интерес на българското общество е да не се разрази институционална криза. 

Да се състави група в Народното събрание от представители на всички политически сили, които да решат юридически как да се излезе от ситуацията, настоя лидерът на ДСБ Иван Костов.

Независимият депутат Тодор Великов пък има друго предложение - председателят на Народното събрание да поиска втора дата, на която Венета Марковска да се закълне. Според него, ако това не се случи, казусът ще стане прецедент. Той посочи, че през 2003 г. Евгени Танчев се е заклел не в присъствието на председателя на Народното събрание, а на негов заместник. "Вие разбирате ли в каква хипотеза сме, ако някой от тези четирима не пожелае да присъства на церемонията, защото не харесва някой от кандидатите", попита Великов.

Според юристи церемонията по заклеването на новите конституционни съдии може да се оспори, тъй като на нея не е присъствал председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев, който също е упоменат в закона.

Според парламентарната шефка Цецка Цачева обаче, когато участниците в клетвата представляват колективни органи, те могат да бъдат прадставлявани от свои заместници. Цачева посочи, че е имало случаи, когато тя е замествана от Лъчезар Иванов в качеството му на зам.-председател, когато тя е отсъствала. Шефът на ВАС Лазар Груев е отсъствал от клетвата в КС, но на мястото му е бил неговият първи заместник-председател.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай