Търсят гръцката следа на Сертов

Колата, с която се движел, засечена от камерите на ГКПП Кулата

Търсят гръцката следа на Сертов | StandartNews.com

Може да е жертва на катастрофа, подозират в МВР

Къде е бившият шеф на ДАНС Петко Сертов? Това е въпросът, на който вече цяла седмица няма отговор. 58-годишният Сертов бе обявен за национално издирване на 6 декември на обяд, след като предния ден оставил мобилните си телефони вкъщи и излязъл. Оттогава следите му се губят. Преди два дни полицията разпространи номера на автомобила, с който се е придвижвал Сертов, преди да изчезне. От МВР помолиха всички граждани, които имат информация за сребристосив "Опел Астра", модел 2009 г., с регистрационен номер СА 2987 РМ, да се обадят. За последно Сертов е бил видян на столичния булевард "Витоша", където е теглил пари от банков клон, след което се е качил в сив автомобил и потеглил в неизвестна посока.

След като не бе открит в България дори и с хеликоптер, бившият шеф на ДАНС вече се издирва в Гърция. Причината е, че опелът, с който се е движел, е засечен да преминава границата.

Колата е била заснета от камерите на ГКПП Кулата около 19,30 ч на 5 декември. Преглеждат се щателно видеозаписите, за да се види дали Сертов е бил в автомобила, както и дали е имало с него други лица. Гръцките власти вече са предупредени да следят и издирват опела по техните пътища.

Час преди да мине границата, колата, ползвана от Сертов, е засечена от отчитащата трафика камера на Пътната агенция, която е на около километър след зеленчуковата борса до с. Кърналово, по пътя за Петрич. По неофициални данни опелът е влязъл в южния град, където се е забавил, но за кратко. После се отправил към Кулата.

Журналистката Маргарита Михнева, която е най-активна в огласяването на версии за съдбата на Сертов, вече разкри хипотеза, че бившият шеф на родното ФБР е отлетял от Гърция за Америка. По думите й той е при щатските служби, с които винаги е бил в отлични отношения. Доказателство за това бил и фактът, че Сертов бил единственият високопоставен българин, поканен на встъпването в длъжност на президента Барак Обама.

Според друга "гръцка" версия на Михнева, той е заминал за южната ни съседка заради проблеми с фирмата "Обединени енергийни търговци", на която е консултант. Срещу ОЕТ бил заведен иск от гръцката компания "Вивид Пауър" за 15 млн. евро заради неплатен ток. Това обаче бе отречено от собственика на българската фирма Ангел Божилов, който дори заплаши със съд Михнева.

Междувременно стана ясно, че въпросният опел, с който пътувал Сертов, е собственост на 26-годишната Теодора Кондова. Тя е племенница на починалия при катастрофа на 30 октомври във Варна Александър Сурталов, много близък приятел на Сертов и зам.-председател на партията на зелените.

Според в. "168 часа" бившият шеф на ДАНС е трябвало да ходи в морската столица в началото на седмицата, когато изчезна. Простата аритметика показва, че точно на 8 декември се навършват 40 дни от гибелта на Сурталов. Твърде вероятно е Сертов да се е канел да ходи на помен на приятеля си.

Изчезналият мъж да е станал жертва на катастрофа пък е сред основните версии, по които работи МВР. Това стана ясно от изявление на главния секретар на вътрешното министерство Светлозар Лазаров. Той добави, че е най-вероятно катастрофата да е станала на трудно достъпно място и да няма свидетели.

Ексминистър: Не би се самоубил

Дай, Боже, в изчезването на Петко Сертов да е замесена жена. Страшно е, когато хора от такъв ранг изчезват като портмоне в трамвай. Това каза бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов в "Добро утро, България" по TV7. "Всичко е нелогично, когато не е подкрепено с каквито и да било факти", коментира той. У мен е останало впечатлението от публичните му изяви, че той е един уравновесен и интелигентен човек. Не мисля, че става дума за самоубийство. Не мисля, че това, което излиза в медиите, е контролирана информация от МВР. Всичко е в сферата на предположенията, заяви бившият вътрешен министър.

Галеви му издали смъртна присъда

Известните като Братя Галеви босове от Дупница, които са в неизвестност, са издали смъртна присъда на Петко Сертов, хвърли една от най-бомбастичните версии агенция ПИК. Това се е случило в началото на 2009 г., докато Сертов все още е управлявал ДАНС. Поводът е бил техният арест в края на 2008 г. и обвиненията в създаване на организиране престъпна група. За заканата на босовете е била получена оперативна информация от внедрени агенти в тяхната престъпна организация. След като в средата на лятото на 2009-а Сертов е уволнен от ДАНС, той получава предложение за постоянна охрана от НСО, което обаче отклонява по неизвестни причини. През февруари 2011 г. неизвестни палят родната му къща в Копривщица. Тогава разследващите работят и по версията "отмъщение и сплашване от Галеви".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай