Търново празнува 136 г. свобода

Търново празнува 136 г. свобода | StandartNews.com

Велико Търново. Сражението край Велико Търново влиза в историята като славно дело на руската армия, каза Генералният консул на Руската федерация в гр. Русе Владимир Климанов на честването на 136 години от Освобождението на старата  столица, днес.

"Ние, великотърновци, знаем и помним цената на свободата, помним безбройните и незнайни герои, дали живота си за свободата на Търново и на Отечеството, прекланяме се пред паметта на генерал Гурко, извоювал свободата на старата българска столица", каза кметът Даниел Панов пред паметника "Майка България". 7 юли е си
 мвол и на невероятно силната вековна приемственост на българските държавни традиции. Освобождението на Търново и последвалите Учредително събрание и Търновската конституция бележат началото на третата българска държава, допълни градоначалника.

На 7 юли отбелязваме две бележити събития в руско-българските отношения - 136 години от Освобождението на Велико Търново от османското господство и 134 години от установяването на дипломатически отношения между Русия и България, каза в словото си руският консул, Владимир Климанов. Според него  сражението край Търново влиза в историята като славно дело на руската армия и пример за мъжественост на обикновените войници и офицери. Освободено Търново се превръща във възлово място на руската армия и в център за създаване на българското Опълчение. Изразяваме благодарност към всички, загинали за свободата и независимостта на България и наш дълг е да пазим паметта за тези съдбоносни събития, каза Климанов.  След неговото слово отец Славчо отслужи заупокойна молитва, а пред паметника на ген. Гурко бяха поднесени венци и цветя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай