Таратор с жито - хит в Сирия

Таратор с жито - хит в Сирия | StandartNews.com

Във Вавилон го забърквали с яйца от пъдпъдък

 

Древните нубийци се разхлаждали със студена супа от цвекло


В дните, в които термометрите показват близо 40 градуса, всеки търси начин да се освежи в жегата. Ледена напитка или студена супа връща желанието за живот в подобни моменти. Испанците си имат гаспачо, а ние - таратор, руснаците - окрошка. Оказва се, че тараторът е познат още на древните вавилонци, които го приготвяли с пъдпъдъчени яйца. Сирийците пък до ден днешен са фенове на разновидността му с жито, а суданците се наслаждават на студена супа от цвекло. Това е древна рецепта, запазена от нубийците. Зад океана аржентинците се разхлаждат с таратор с тиквички и авокадо, неаполитанците го предпочитат с марули и орехи. Почти няма народ по света, който да не си прави таратор по всевъзможни начини. В Грузия гощават с невероятно вкусен вид на студената супа, приготвена не с кисело, а със студено прясно мляко и елда. До чинията се сервира купичка с остро лютата грузинска подправка "аджика". Който му понася, загребва от нея с върха на лъжицата преди да я топне в таратора.

Сега на пазара има всички зеленчуци - защо пък да не разнообразим традиционната българска рецепта с тази на различните народи. Руската окрошка е доста по-богата по съдържание. Съществуват 23 рецепти за приготвяне на тази великолепна разхладителна студена супичка. Името произлиза от "крошить", което означава натрошаване на малки парчета. В класическия вариант супата е микс от свежи зеленчуци (краставици, зелен лук, репички), варени картофи и яйца, шунка (сух салам или сухо месо) и квас. Алтернативните варианти могат да се направят с друга течност вместо квас (кефир, сурватка, бира, разреден оцет, разреден йогурт). Съставките се нарязват на малки кубчета и се смесват с кваса. Окрошката може да се яде и с млечна сметана или горчица. Руснаците, независимо от температурите вън, я хапват по всяко време. В Судан и Сирия тараторът също се яде целогодишно заради горещините.

Ако сте почитатели на студените супи и сте склонни да експериментирате, можете да пробвате и студената испанска доматена супа гаспачо, студената крем супа от тиквички и авокадо или пък ексцентричната розова студена супа от червено цвекло. Всички тези разхладителни ястия са много лесни и бързи за приготвяне.

РЕЦЕПТИ

В Сирия хапват "камхия"

Продукти: 1 кг жито, 5 кофички кисело мляко, 1 с.л. зехтин, 3-4 големи скилидки чесън, 1 с.л. кимион, 100 г смлени орехи, сол, магданоз, копър

За таратора в Сирия добре сваряват житото. Киселото мляко се разбива добре в дълбок съд или тенджера, подправя се с пресования чесън, зехтина, кимиона и сол. Копърът и магданозът се нарязват на много ситно. Сипват се със смелените орехи. Прибавя се житото и се обърква добре. Желателно е да престои няколко часа в хладилника. Поднася се студен с украса стрък магданоз. За улеснение на домакините: Може да купите готово и изключително добре сварено жито от църковните магазини, но без канела и захар.

По асирийски

Продукти: 500 г кисело мляко, 1 брой краставица
2 с.л. зехтин, 6-10 броя твърдо сварени яйца от пъдпъдък, розова хималайска сол, 1 с.л. кимион
магданоз, копър

Млякото се разбива, прибавя се ситно нарязаната краставица, зехтинът, пъдпъдъчените твърдо сварени яйца. Овкусява се със сол и кимион. Може да се разреди с чаша студена вода. Поднася се със ситно нарязан магданоз.

Окрошка

Продукти за 2 порции:

1/2 краставица / 2-3 корнишончета
4-6 репички
2 стръка зелен лук
5 стръкчета копър
4-5 твърдо сварени яйца
150 г хамбургски салам/ шунка / варено или печено месо
350 мл студен квас /кефир/ айрян, ама по-гъстичък

За подправяне:
1/2 ч.л. люта горчица (заменима с дижонска)
хрян на вкус (може да замените с уасаби)
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. захар (може и по-малко)
1 ч.л. олио
2-3 с.л. квас / кефир/ айрян
Всичко се смесва.

Краставичката и саламът се нарязват на кубчета, репичките - на тънки шайби, лукът - на ситни парченца, яйцето - както ви харесва. Съставките се разбъркват и се разпределят в чинии. Салатоподобната смес се залива с квас, кисело мляко или руски кефир и се овкусява със сместа за подправяне. Поднася се веднага като се подправя със сметана или кисело мляко с 4,5 % масленост. Същата тази рецепта много домакини допълват с варени картофи, ама кой ще вари картофи в тая жега!

По аржентински с тиквички и авокадо

Продукти: 1 брой голяма тиквичка, 2 броя авокадо, 400-500 г кисело мляко, 5-6 скилидки чесън, 1-2 с.л. зехтин, 1 връзка пресен копър
150 г смлени орехи, сол.

Тиквичката се настъргва на ренде заедно с кората сурова. Авокадото се обелва и се нарязва на ситни кубчета. Към тях се прибавят счуканият с щипка сол чесън и смелените орехи. Прибавя се зехтинът и ситно нарязаният копър. Добавя се киселото мляко, което по желание може да се разреди с малко вода. Разбърква се добре и се оставя в хладилника да се охлади. Може да се поднесе в чаши с кубчета лед.

С марули по неаполитански

Продукти: 1 брой маруля, 400 г кисело мляко, 1-2 с.л. счукани орехови ядки, 2 скилидки чесън, 4 с.л. зехтин, сол.

Марулята се измива и сърцевината й се нарязва на тънки ивици. Слага се млякото, разбито с вода. Прибавя се счуканият чесън, орехи и олио. Поръсва се със ситно нарязан копър.

Био - с мляко от лимец и тиквичка

Продукти: покълнал лимец, тиквичка, био краставица, 2-3 супени лъжици маслинова паста,
половин лимон, копър, 3 скилидки чесън.

Обелете лимона. Нарежете тиквичката на едри парчета. Сложете лимона, тиквичката, чесъна, маслиновата паста и лимеца в блендер. Смелете продуктите добре докато млякото стане с фина консистенция. Може да го разредите и с вода. Нарежете краставицата и копъра. Смесете всичко и разбъркайте. Насипете в купички, украсете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай