Танцьор от Разград атакува Гинес

Танцьор от Разград атакува Гинес | StandartNews.com

Тежка болест събудила у Валентин Димов желанието да помага

Танцьор, ентусиаст, предприемач, готов да се раздава и страстен почитател на българското. Така описва себе си фолклористът Валентин Димов от Разград, който през юли ще се бори да запише едновременно три рекорда в "Гинес" и така да стане рекордьор сред рекордьорите от целия свят.

Идеята на Димов е оглавяваното от него сдружение "Лудогорие" да събере край Разград многохиляден фолклорен събор, на който да се разиграе възстановка на традиционна българска сватба с истинска венчавка на младоженците - в присъствието на кръстници и гости от цялата страна. Ако намерението на организаторите се осъществи, четвъртият Национален фолклорен събор "Лудогорие" край Разград ще влезе в "Гинес" с три рекорда наведнъж: за най-много хора на сватбена трапеза, облечени в национални носии, за най-дълга сватбена трапеза и за най-голямо количество сватбена яхния.
Когато в началото Вальо и колегите му замислили поредния събор, имали амбицията да поставят рекорд единствено за най-дълъг месал, отрупан със сватбена гощавка. Те уведомили за намерението си комитета на "Гинес" и получили от тях изненадващо съобщение, че ще ги обследват за три рекорда едновременно.

"Стана ясно, че ако успеем да разпънем дългата трапеза с хиляди сватбари, ще атакуваме и рекорда за рекордьорство, защото никой досега не е гонил с едно и също събитие три различни постижения", обяснява щастливо Димов.
Вальо признава, че идеята за световен приз за най-много яхния в началото го изненадала. Първоначалните планове предвиждали на събора да се направи курбан от 25 агнета. Родителите на младоженката, която ще се венчава на сватбата, обаче заявили, че тяхната родово традиция изисква да заколят две телета за гощавката. Така мръвките в казана ще станат повече от тон и ще бият всички яхнии, готвени до този момент за "Гинес", установили от Книгата на рекордите.
"Това е добре дошло за нас, защото ни позволява да се състезаваме за рекордьорство въобще", доволен е фолклористът.
45-годишният предприемач не крие, че пътят му до световните рекорди не е бил лесен. На 22 години младият танцьор от ансамбъл "Абритус" заболял от тежка болест и за кратко време претърпял пет животоспасяващи операции. Когато влизал за пети път в хирургичната зала, се простил с жена си, която по това време чакала второто им дете. Бил сигурен, че това е краят му.

"Когато отворих очи в болничната стая, беше тихо и безлюдно. Мислех си, че съм мъртъв и това, което е пред очите ми, са спомени от земния ми живот. Чувствах се нещастен и объркан. В този момент видях през прозореца заснежено дърво, върху което подскача катеричка - пъргава, весела. Осъзнах, че съм спасен, щом очите ми различават движението на жива твар. Тогава сякаш се преродих", спомня си той.

Когато излязъл от болницата, излекуван и напълно възстановен, Валентин се замислил за хората, които продължават да страдат от тежки болести. Решил да помага на всеки, който се бори за живота си. 18 години му трябвали, за да стъпи на краката си като предприемач, способен сам да организира благотворителни акции.

Преди четири години чул, че в разградското село Желязковец живее тежко болно дете, чиито родители не знаят как да се справят със сполетялата ги участ. Димов се свързал с двадесетина свои колеги от фолклорни формации в цялата страна и ги поканил на благотворителен концерт в Разград, за да помогнат на малкия Бердан. Всички се отзовали. Като видял препълнената зала, стотинките и левчетата, които деца и възрастни дарявали от сърце, Вальо разбрал, че е стъпил на пътя, по който ще върви, за да помага на болните. Организирал благотворителни концерти за деца от Шумен, Варна, от село Челопеч. Така неусетно в него се зародила идеята за събора.
"На много фолклорни събития съм ходил. Навсякъде има такси за участие, входни билети. Реших да направя събор, на който всички са добре дошли и всичко за публиката ще е безплатно. И музиката, и гощавката ще са дар от сърце за хората, които обичат българските песни и танци", обяснява Валентин.

Така през лятото на 2012-а на първото издание на събора "Лудогорие" дошли 30 фолклорни формации, а публиката наброявала около 1000 души. За начало било много добре, но Димов не бил доволен. "Не ми беше достатъчно да направим просто събор с надпявания и танци, каквито има и другаде в България. Исках да си има нещо оригинално, неповторимо, само наше. И така в сдружението стигнахме до решението за възстановката на нашенска сватба", спомня си първите стъпки фолклористът.

Запленени от блясъка на традицията, избрали да пресъздадат гощавката от култовата лента на "Време разделно". Двама млади майстори на художествени занаяти от Силистра приели да се венчаят на поляната край Разград, а отец Иван от Нови хан се съгласил да води службата.

"Беше незабравимо. Хиляди хора, надянали български носии, песни, смях, веселие. И тогава се зарекох: ще правим сватба всяка година. И всеки път ще е различна от всички етнографски области. Това лято ще е тракийска", издава в аванс Вальо.
Младоженци ще са Стойка Димитрова и Румен Митев от Стара Загора. Той е финансист, а тя адвокат, но и двамата са почитатели на българския фолклор, а Румен членува в клуба "Традиции" в родния си град. Докато водел разговори в социалната мрежа с бъдещите участници, Димов видял, че в страницата на събора "Лудогорие" във Фейсбук са регистрирани 300 хиляди посещения, а лайкванията са повече от 10 хиляди.
"Помислих си, че ако тези, които ни харесват, дойдат, дори да не са всичките, ще направим рекорд. И затова писахме на "Гинес", обяснява инициаторът на събора. Когато получил отговор от Книгата на рекордите, Димов вече знаел, че в началото на юли в Разград ще дойдат повече от 200 фолклорни състава от цялата страна. 7 клуба за възстановки ще се включат в сценария.

"Те готвят собствени изненади. Облечени в хайдушки дрехи ще се скрият в гората и в разгара на тържеството като истински четници ще се присъединят към сватбарите в сюблимния момент", не спира да разказва за събора Валентин. Знае, че нищо няма да е евтино, въпреки готовността на много фирми от региона да подпомогнат инициативата. Признава, че миналата година разходите за третото издание е ударило 35 хиляди лава, а даренията били 14 хиляди.
Останалите 20 бона - Димов платил от джоба си.

"Не съм голям бизнесмен. Имам чейндж бюро, сервиз за пътна помощ. Печеля достатъчно семейството ми да живее добре, но нямам джип, не си позволявам забежки към лукса. Не съжалявам за това, че давам парите си за радост на хората, които като мен обичат българското", без фалшива патетика казва Димов.

Дарил 52 чана на музея

52-та медни чана, огласяли сватбата ала "Време разделно" край Разград, завинаги остават в града на възстановката. Днес те са притежание на историческия музей, дарени му от инициатора на събора Валентин Димов. Фолклористът купил колекцията от пловдивския майстор, изковал култовите звънци специално за случая.
"Не се пазарих за цената. Исках те да останат тук, при хората, които вложиха много сили и енергия, да го има събора", признава Вальо.

Като дарител Димов настоял в експозицията да се отбележи датата на възстановката и да изложат снимки и филми от знаменателното събитие.

"Нямам причини да не се гордея. На събора през 2014 година сложихме балкански рекорд за най-многолюдна сватбена възстановка. Не са много музеите у нас, които могат да попълват фондовете си днес със значими събития от съвременността ни", напомня Валентин.

Чешма носи името му

На поляната в местността Пчелина, където се организира събитието, тече каменна чешма, върху която е издялано името на Валентин Димов. До нея е иззидана пещ, в която могат да се опекат две агнета наведнъж. Целият ритуален комплекс е дар от председателя на сдружение "Лудогорие" за хората, които ще идват да почиват и да се забавляват тук.
"Направих го, защото още на първия събор видях какво липсва. Хората искат да си налеят вода, да си направят гощавка сред природата. Реших да им създам условия. Направихме го с мои приятели, майстори и ентусиасти. Това лято ще сложим тук бъклица с вино и две менчета. Да идват младите и да се задяват, така както са го правили бабите и дядовците им. Могат и селфита да си правят, но ще е хубаво да са с нашенски носии, за да се знае, че и в глобалния свят сме и си оставаме българи", напомня Валентин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай