Танов сваля "чадъра" над контрабандата

Покровителите на нелегалните цигари са от високите етажи

Танов сваля "чадъра" над контрабандата | StandartNews.com

София. Грандиозният удар на контрабандата с цигари, който нанесе Агенция "Митници" вчера показва, че на върха на схемите стоят високопоставени покровители. Ще бъде трудно, но разследването трябва да стигне до тях, обяви пред БНТ шефът на митниците Ваньо Танов.

В нелегалното депо в "Дружба 1" в София са намерени 25 500 000 къса цигари без бандерол. Стойността на акциза, който не е платен на държавата е 4 млн.лв , а по печалбата от продажбата им е близо 8 млн. лв. Марките са неизвестни, произвеждат се нелегално, идват най-вероятно от Дубай, поясни Танов.

Лицето, което е задържано не стои зад канала за контрабанда. Доказването на хората от по-високите етажи, които стоят зад организирането му е много трудно, защото те работят с много бушони, за да не може да се стигне до тях. Надявам се с едно по-сериозно разследване да се стигне до тези хора, убеден е Танов.

Контрабандистите са се чувствали относително спокойни, те разчитали на сериозно покровителство и на това, че не могат да бъдат изненадани. "Не бих желал да коментирам, защото това ще попречи на разследването. То започва срещу конкретно задържаните лица и на базата на информацията (има доста връзки и телефони), надяваме се дознанието да успее и да бъдат арестувани хората, които са отговорни за контрабандния канал, каза още Ваньо Танов.

"Контрабандата не е някакъв изолиран български проблем. Загубите са огромни - над 40 млрд. евро, но става дума за световен мащаб, а не само за ЕС. Тази престъпност е най-висша форма на организация, защото печалбите са огромни, а рискът е малък", заяви шефът на митниците.

Танов посочи, че близо 900 души са освободени от Агенция "Митници". Системата започна да се изчиства от корупция. Всеки от новоназначените митничари е преминал през една открита процедура. Възнаграждението е обвързано с работата, така че служителите са стимулирани и финансово, каза още митническият шеф.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай